Categories: Mobile

Εκπληκτικές εικόνες εξωπραγματικών πλασμάτων γύρω από ένα γιγάντιο υποθαλάσσιο βουνό


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γιγάντιο υποθαλάσσιο βουνό, το οποίο μάλιστα βρίθει από ζωή. Μια επιχείρηση του Falkor, ενός ερευνητικού σκάφους 111 μέτρων που διαχειρίζεται το Schmidt Ocean Institute, επέστρεψε ζωντανές εικόνες από την τελευταία του αποστολή εξερεύνησης γύρω από διάφορα υποθαλάσσια βουνά, συμπεριλαμβανομένης της κορυφογραμμής Νάζκα, που βρίσκεται περίπου 900 μίλια από τις ακτές της Χιλής.

«Η ανακάλυψη ενός νέου υποθαλάσσιου υψώματος ύψους σχεδόν 3.2 χιλιομέτρων, με ένα ζωντανό οικοσύστημα ήταν πολύ συναρπαστική», δήλωσε σε δήλωση της η εκτελεστική διευθύντρια του Schmidt Ocean Institute, Jyotika Virmani. «Μόνο το 26% του θαλάσσιου πυθμένα έχει χαρτογραφηθεί σε αυτή την υψηλή ανάλυση και κάθε αποστολή του Falkor φέρνει στο επίκεντρο λίγο περισσότερο από τον άγνωστο βυθό και τη ζωή στον πλανήτη μας».

Μεγάλο μέρος των βαθιών θαλασσών της Γης παραμένει ανεξερεύνητο και ελάχιστα γνωστό. Αυτό το τελευταίο ταξίδι αποκάλυψε 20 νέα είδη, ενώ μόλις πριν από μερικούς μήνες οι προηγούμενες αποστολές βρήκαν περίπου 150 νέα είδη στην περιοχή.

Οι εικόνες και το υλικό από τον ωκεανό που ακολουθούν δείχνουν στιγμιότυπα από την αποστολή, συμπεριλαμβανομένου του σπάνια παρατηρούμενου Bathyphysa conifera, γνωστού και ως «ιπτάμενο τέρας σπαγγέτι». Ένα τηλεχειριζόμενο όχημα στο μέγεθος ενός μίνι βαν, που ονομάζεται ROV SuBastian, κατέβηκε σε σκοτεινά θαλάσσια βάθη για να φωτίσει και να καταγράψει αυτές τις εικόνες. Οργανισμοί ωκεάνιας έρευνας, όπως το Schmidt Ocean Institute, καταγράφουν και χαρτογραφούν άγρυπνα πλέον τα βάθη της θάλασσας. Οι επιστήμονες θέλουν να ρίξουν φως – κυριολεκτικά και μεταφορικά – σε ό,τι υπάρχει εκεί κάτω.

Οι συνέπειες της γνώσης είναι ανυπολόγιστες, ιδίως καθώς οι ερευνητές ορυκτών πόρων σε βαθιά θάλασσα ετοιμάζονται να τρέξουν βιομηχανικό εξοπλισμό που μοιάζει με δεξαμενή σε τμήματα του βυθού. Για παράδειγμα, ερευνητικές αποστολές έχουν διαπιστώσει ότι η ζωή των ωκεανών ενέχει μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων. «Συστηματικές έρευνες για νέα φάρμακα έχουν δείξει ότι τα θαλάσσια ασπόνδυλα παράγουν περισσότερες αντιβιοτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες από οποιαδήποτε ομάδα χερσαίων οργανισμών», σημειώνει η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Τι είναι, γιατί είναι σημαντικά και πως τα διαχειριζόμαστε

Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «πυρηνικά απόβλητα», και ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση…

15 ώρες ago

AI ρομπότ έπεισε αυτόνομα άλλα 12 μεγαλύτερα ρομπότ να το ακολουθήσουν έξω από εκθεσιακό χώρο!

Σε ένα σχέδιο απόδρασης που μπορεί να συναγωνιστεί την πλοκή ταινίας της Disney ή της…

15 ώρες ago

Υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα; Γιατί η Google ισχυρίζεται ότι βρήκε το κλειδί για να γίνουμε… «Interstellar»

Το παράλληλο σύμπαν που πραγματεύεται η ταινία «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν αλλά και τη σύγχρονη…

16 ώρες ago

Η γήρανση επηρεάζει περισσότερο ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα

Η λεπτομερής χαρτογράφηση 1,2 εκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων αποκάλυψε ότι δεν γερνούν όλοι οι τύποι κυττάρων…

16 ώρες ago

Μια ανάρτηση στο X αναπτερώνει τις ελπίδες των απανταχού fans!

Το Half-Life 3 είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα παιχνίδια όλων των εποχών, μόνο…

16 ώρες ago

Κάθε τσιγάρο μειώνει κατά 20 λεπτά τη ζωή σου…

Σε περίπτωση που έχετε πάρει τη μεγάλη απόφαση να κόψετε οριστικά το κάπνισμα και θέλετε…

16 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.