Εκπαιδεύει την AI της με τα emails των χρηστών, αλλά προστατεύει την ιδιωτικότητα τους

7


Σύμφωνα με μια νέα αναφορά του Mark Gurman του πρακτορείου Bloomberg, η Apple κινείται αθόρυβα σε άλλες ταχύτητες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και ελπίζει να το κάνει με τρόπο που να παραμένει πιστή στη φιλοσοφία της για την προστασία της ιδιωτικότητας. Η εταιρεία σχεδιάζει τώρα να αναλύει τα δεδομένα των χρηστών απευθείας στις συσκευές για να βελτιώσει τα AI μοντέλα της, χωρίς ποτέ να στέλνει τα δεδομένα αυτά πίσω στους servers της.

Αντί να βασίζεται κυρίως σε συνθετικά δεδομένα (τα οποία είναι βασικά ψεύτικα αλλά ρεαλιστικά κείμενα που δημιουργούνται από την Apple), η εταιρεία θα αρχίσει να ελέγχει αυτά τα συνθετικά δεδομένα με αποσπάσματα στοιχείων του πραγματικού κόσμου, όπως πρόσφατα emails που είναι αποθηκευμένα στο iPhone, το iPad ή το Mac του χρήστη.

Η Apple το εξήγησε ως εξής:

Όταν δημιουργούμε συνθετικά δεδομένα, ο στόχος μας είναι να παράγουμε συνθετικές προτάσεις ή emails που μοιάζουν αρκετά ως προς το θέμα ή το ύφος με το πραγματικό υλικό, ώστε να βοηθήσουμε στη βελτίωση των μοντέλων μας για περίληψη, χωρίς όμως η Apple να συλλέγει emails από τη συσκευή.

Ολόκληρη η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της Apple, που ονομάστηκε Apple Intelligence, έχει μείνει πίσω από τις OpenAI, Microsoft και Google εδώ και καιρό. Ένα μεγάλο μέρος του λόγου ήταν ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει AI εργαλεία επόμενης γενιάς χρησιμοποιώντας δεδομένα που δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικά. Βέβαια, τα συνθετικά δεδομένα βοηθούν στην αποφυγή ζητημάτων προστασίας της ιδιωτικότητας, αλλά όταν αυτά τα δεδομένα δεν μοιάζουν με τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις των χρηστών, τα αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν δύσχρηστα.

Τα εργαλεία συγγραφής και σύνοψης της Apple είναι γνωστό ότι παραπαίουν, οι ειδοποιήσεις δεν βγάζουν πάντα νόημα, ενώ οι περιλήψεις είναι συχνά άστοχες. Όσον αφορά τη Siri, αυτό είναι μια δική της ιστορία. Οι εσωτερικές δοκιμές έδειξαν ότι η ενημερωμένη Siri αποτυγχάνει σε 1 στις 3 εργασίες. Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει ανακατατάξεις στην ηγεσία, καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα κυκλοφορίας και μια γενική αίσθηση του «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι».

Έτσι, τώρα, με αυτό το νέο σύστημα να έχει ενσωματωθεί στις επερχόμενες beta εκδόσεις του iOS 18.5, του iPadOS 18.5 και του macOS 15.5, η Apple ελπίζει να νοικοκυρέψει τα πράγματα.

Η ιδέα είναι να αφήσει το σύστημα να κρυφοκοιτάξει με τι είδους emails ασχολείστε πραγματικά χωρίς να τα διαβάζετε ή να τα αποθηκεύετε αλλού και να τα χρησιμοποιήσει για να βαθμονομήσει τα συνθετικά δεδομένα εκπαίδευσης της AI. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τα πάντα, από τις περιλήψεις των μηνυμάτων μέχρι τις προτάσεις γραφής.

Η Apple εφαρμόζει επίσης αυτή την προσέγγιση για να βελτιώσει λειτουργίες όπως το Image Playground και το Memories Creation. Για πράγματα όπως τα Genmoji, η εταιρεία βασίζεται στη διαφορική ιδιωτικότητα, ένα σύστημα που βοηθά στον εντοπισμό τάσεων μεταξύ των χρηστών χωρίς να εκθέτει την ατομική συμπεριφορά.

Ο Gurman σημείωσε το εξής:

Η ιδέα είναι να παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο το μοντέλο ανταποκρίνεται σε καταστάσεις όπου πολλοί χρήστες έχουν κάνει το ίδιο αίτημα, π.χ. ζητώντας έναν δεινόσαυρο που μεταφέρει έναν χαρτοφύλακα, και να βελτιώνονται τα αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι βελτιώσεις θα ενεργοποιηθούν μόνο για τους χρήστες που έχουν επιλέξει τις ρυθμίσεις ανάλυσης συσκευών και βελτίωσης προϊόντων. Μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε στην καρτέλα Privacy and Security της συσκευής σας, αν ενδιαφέρεστε.

[via]



Πηγή