Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα, όμως, με την παγκόσμια εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, για να μπορέσουν πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τους διαχειριστούν και να τους χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ ότι στο παρελθόν.
Αν είστε ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης και νομίζετε ότι η εταιρεία σας δεν έχει κάτι που να ενδιαφέρει τους κυβερνοεγκληματίες, σκεφτείτε ξανά. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το μήλο της έριδος για τους κυβερνοεγκληματίες ακριβώς γιατί επιχειρήσεις σαν τις δικές σας διαθέτουν πολύτιμα δεδομένα και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ότι οι καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο ευάλωτες από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς σε θέματα ασφάλειας.
Για αυτό και θα πρέπει να δώσετε μεγάλη βαρύτητα στους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε εσείς και οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή σας.
Σύμφωνα με την έκθεση Data Breach Investigation Report 2017 της Verizon, έως και 81% των παραβιάσεων δεδομένων προκαλούνται από αδύναμους ή κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης. Δεδομένου ότι περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο, η βασική προστασία με έναν κωδικό πρόσβασης είναι πλέον αναποτελεσματική.
1. Για να παραβιάσουν τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε, οι απατεώνες εφαρμόζουν απλές τεχνικές. Μια από αυτές είναι η παρακολούθηση. Οι επιτιθέμενοι υποκλέπτουν τους κωδικούς πρόσβασης κρυφοκοιτάζοντας τα πιθανά θύματα την ώρα που τους πληκτρολογούν.
2. Οι κυβερνοαπατεώνες εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της «ανθρώπινης φύσης» (πχ περιέργεια, άγνοια κλπ.) και εξαπατούν τα θύματά τους με την τεχνική της κοινωνικής μηχανικής. Χρησιμοποιώντας σα δόλωμα μια ηλεκτρονική φόρμα ή ένα email (επίθεση phishing) που φαίνεται να προέρχεται από έναν αξιόπιστο αποστολέα, οι επιτιθέμενοι καταφέρνουν να πείσουν ακόμη και καλά εκπαιδευμένους χρήστες να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασής τους.
3. Οι πιο απαιτητικές τεχνικές επίθεσης περιλαμβάνουν την υποκλοπή της κίνησης δικτύου των συσκευών που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι που δουλεύουν από απόσταση ή σε δημόσιο χώρο.
4. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να σπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε είναι μια επίθεση brute force (επίθεση ωμής βίας). Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιτιθέμενοι δοκιμάζουν εκατομμύρια συνδυασμούς κωδικών πρόσβασης σε σύντομο χρονικό διάστημα έως ότου βρεθεί ο σωστός κωδικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει πλέον να είναι αρκετά μεγάλοι. Όσο πιο περίπλοκος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για τον μαντέψουν οι κυβερνοεγκληματίες.
5. Οι κυβερνοεγκληματίες που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο μιας εταιρείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν κακόβουλο λογισμικό για να αναζητήσουν έγγραφα που περιέχουν κωδικούς πρόσβασης ή να εντοπίσουν τις πληκτρολογήσεις (keystrokes) των κωδικών και να στείλουν αυτές τις πληροφορίες στον C&C server τους.
Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, αν είστε ιδιοκτήτης μικρομεσαίας εταιρείας, μπορείτε να ακολουθήσετε συγκεκριμένες διαδικασίες για να διασφαλίσετε ότι η εταιρεία σας έχει αποτελεσματική πολιτική κωδικών πρόσβασης:
Για την καλύτερη προστασία των κωδικών πρόσβασης των υπαλλήλων της εταιρείας σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Σε αυτήν την περίπτωση, πέρα από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενός σας, κατά τη διαμόρφωση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων θα του ζητηθεί να επαληθεύσει την ταυτότητά του και με έναν κωδικό πρόσβασης μιας χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε έτσι την πρόσβαση στα εταιρικά συστήματα ακόμη και σε περιπτώσεις που τα διαπιστευτήρια έχουν διαρρεύσει ή έχουν κλαπεί.
Καθώς συχνά τα SMS και οι κινητές συσκευές δέχονται επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, οι σύγχρονες λύσεις 2FA δεν χρησιμοποιούν επαλήθευση μέσω SMS. Αντίθετα, επιλέγουν push notifications, καθώς είναι πιο ασφαλείς και φιλικές προς το χρήστη.
Τέλος, για να αυξήσουν περαιτέρω την ασφάλεια της διαδικασίας ελέγχου ταυτότητας, οι οργανισμοί μπορούν να προσθέσουν βιομετρικά στοιχεία – κάτι που είναι ο χρήστης όπως πχ χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων – εφαρμόζοντας έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA).
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.
Η Apple αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει ένα iPhone SE τέταρτης γενιάς τον προσεχή Μάρτιο, αλλά…
Η Samsung παρουσίασε πέντε οθόνες ενόψει της έκθεσης CES 2025 που θα πραγματοποιηθεί στο Las…
Μετά από πάνω από δύο εβδομάδες δώρων, το Epic Games Store παρουσιάζει το μεγάλο φινάλε…
Ο όρος Wi-Fi δεν είναι μια συντομευμένη εκδοχή του «wireless fidelity», όπως πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.…
Οι χρήστες iPhone που επιθυμούν να ακούν μουσική (ή podcasts) από το YouTube, αλλά θέλουν ταυτόχρονα…
Για πάνω από μια δεκαετία, η Apple ανακοίνωνε συνεχώς ολοκαίνουργιες σειρές προϊόντων hardware, από το…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment