Δορυφόρος της Κίνας για «κβαντικές» επικοινωνίες που είναι αδύνατον να παραβιαστούν

4


Η Κίνα εφάρμοσε πρόσφατα ένα εξαιρετικά ασφαλές σύστημα επικοινωνίας στο νότιο ημισφαίριο μέσω ενός «κβαντικού δορυφόρου», όπως αποκαλύπτει η South China Morning Post. Το καινοτόμο αυτό σύστημα, που είναι πρακτικά αδύνατο να παραβιαστεί, χρησιμοποιεί τη διανομή κβαντικών κλειδιών και καλύπτει μια εντυπωσιακή απόσταση 12.800 χιλιομέτρων μεταξύ Πεκίνου και Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Yin Juan, μέλος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) και καθηγητή Πειραματικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να καταστήσει σχεδόν αδύνατη την υποκλοπή ευαίσθητων επικοινωνιών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο Yin, ο οποίος ήταν επίσης ένας από τους κύριους σχεδιαστές του ωφέλιμου φορτίου του δορυφόρου Mozi (γνωστού και ως Micius), αποκάλυψε αυτή τη σημαντική καινοτομία κατά τη διάρκεια της ετήσιας ολομέλειας του NPC που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα στο Πεκίνο.

Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση κβαντικής επικοινωνίας πραγματοποίησε μια πρακτική επίδειξη της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας κινεζικούς δορυφόρους κβαντικής επικοινωνίας. «Είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους το πείραμα ασφαλούς διανομής κβαντικών κλειδιών εφαρμόζεται στο νότιο ημισφαίριο», εξήγησε ο καθηγητής Yin.

Η επίδειξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με το 2017, όταν Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον δορυφόρο για να πραγματοποιήσουν μια ασφαλή «κβαντική κλήση» και να στείλουν εικόνες σε απόσταση 7.600 χιλιομέτρων, αλλά περιορισμένη στο βόρειο ημισφαίριο, από την Κίνα στην Αυστρία.

Η τεχνολογία κβαντικής επικοινωνίας αξιοποιεί τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για τη δημιουργία εξαιρετικά ασφαλών συστημάτων επικοινωνίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητες ασφάλειας της παραδοσιακής κρυπτογραφίας. Το κινεζικό σύστημα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα μια μέθοδο που ονομάζεται διανομή κβαντικού κλειδιού, ένα κρυπτογραφικό πρωτόκολλο που μοιράζεται ένα μυστικό κλειδί μεταξύ των μερών για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της επικοινωνίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα κβαντικά συστήματα επικοινωνίας θα μπορούσαν να είναι τόσο ισχυρά ώστε να παραβιάζουν τις κρυπτογραφημένες μεταδόσεις μηνυμάτων με παραδοσιακές μεθόδους. Για το λόγο αυτό, επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) αναπτύσσουν μια νέα τεχνική κρυπτογράφησης για την αντιμετώπιση αυτής της πιθανής απειλής.

Μετά από αυτή την επίδειξη, η Κίνα στοχεύει να ξεκινήσει μια εξαιρετικά ασφαλή παγκόσμια υπηρεσία επικοινωνιών μέχρι το 2027. Η χώρα σχεδιάζει την κατασκευή ενός κβαντικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των χωρών του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Εκτός από τους κβαντικούς δορυφόρους της, η Κίνα έχει επίσης δημιουργήσει επικοινωνίες μέσω κβαντικών επίγειων σταθμών μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας. Παρά τον κατακερματισμένο χαρακτήρα της σημερινής παγκόσμιας πολιτικής και τις αμυντικές δυνατότητες της κβαντικής επικοινωνίας, ο Yin απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια συνεργασία κατά τη διάρκεια της ετήσιας ολομέλειας της NPC.

[via]



Πηγή