Categories: Technology

Διαρροή–μαμούθ στο Facebook -Πώς θα δείτε αν διέρρευσαν δικά σας προσωπικά στοιχεία | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποκάλυψαν ότι διέρρευσαν τα προσωπικά στοιχεία περίπου μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook – ένας «θησαυρός» δεδομένων που περιλαμβάνει ονόματα, ημερομηνίες γενεθλίων, αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις.

Το Facebook είπε ότι η μαζική διαρροή προέρχεται από ένα κενό ασφαλεία που είχε εντοπιστεί το 2019, το οποίο έκτοτε έχει διορθωθεί. Το Facebook ωστόσο, δεν βοηθάει καθόλου στο να μάθει κάποιος εάν τα δεδομένα του έχουν συμπεριληφθεί στην παράβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εάν το email σας ανήκει στα προσωπικά στοιχεία που διέρρευσαν

Εάν όμως θέλετε να μάθετε εάν τα δικά σας προσωπικά στοιχεία έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε εάν το email σας είναι ένα από αυτά. Πώς; Μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα, το hasibeenpwned.com, διευκολύνει τον έλεγχο καθώς τσεκάρει εάν το email σας είναι μεταξύ των κλεμμένων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι «χτυπήθηκαν» 533 εκατομμύρια λογαριασμοί, ωστόσο, μόνο 2,5 εκατομμύρια από αυτούς περιλάμβαναν email στα προσωπικά στοιχεία. Ο δημιουργός του HaveIBeenPwned και ειδικός ασφαλείας Τρόι Χαντ, δήλωσε στο Twitter πως εξετάζει εάν θα προσθέσει αριθμούς τηλεφώνου στην ιστοσελίδα hasibeenpwned.com.

«Η κύρια τιμή των δεδομένων είναι η συσχέτιση αριθμών τηλεφώνου με ταυτότητες. Ενώ κάθε εγγραφή περιελάμβανε τηλέφωνο, μόνο 2,5 εκατομμύρια περιείχαν μια διεύθυνση email» ανέφερε η σελίδα του Χαντ.

Μια άλλη επιλογή προσφέρει η ιστοσελίδα The News Each Day, που επιτρέπει στους επισκέπτες να βάλουν σε ειδική φόρμα τον αριθμό του τηλεφώνου τους και να λάβουν μια απάντηση: «Ο τηλεφωνικός σας αριθμός περιλαμβάνεται στα δεδομένα» ή «ο τηλεφωνικός σας αριθμός δεν περιλαμβάνεται στα δεδομένα». Άγνωστη παραμένει ποια είναι πολιτική ιδιωτικότητας του εν λόγω ιστότοπου, πέρα από μια πρόταση που αναφέρει: «ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί Google Analytics για να διαπιστώνει πόσοι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και αυτά τα δεδομένα προέρχονται από το 2019, θα μπορούσαν να έχουν αξία για τους χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr



Πηγή

iTech News

Leave a Comment

Recent Posts

Επιστήμονες μετατρέπουν βιομηχανικά απόβλητα σε μπαταρίες

Χρειάζονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα σπάνια μέταλλα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για μπαταρίες. Οι επιστήμονες…

13 ώρες ago

Για πόσο διάστημα σε προστατεύει ένα εμβόλιο; Μια εξέταση αίματος ίσως δίνει την απάντηση

Όταν τα παιδιά λαμβάνουν το δεύτερο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, περίπου όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό, αποκτούν…

18 ώρες ago

Νέα πρωτοβουλία για τους open source Chromium browsers

Το Linux Foundation εξέφρασε την υποστήριξή του στους browsers ανοιχτού κώδικα που βασίζονται στο Chromium…

18 ώρες ago

Οι καλύτερες επιδόσεις σταθερού δικτύου του Internet για 2024

Η COSMOTE αναδείχθηκε ως ο κυρίαρχος πάροχος στην Ελλάδα για το 2024, με την υψηλότερη…

18 ώρες ago

Με ποιους αθόρυβους τρόπους η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει δραματικά τις ζωές μας -Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…

2 ημέρες ago

Τελικά, κανείς δεν ξέρει τι είναι ο μεταλλικός δακτύλιος που έπεσε στην Κένυα

Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…

2 ημέρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.