Διαδικτυακή εκπαίδευση για 25.000 νέους από 33 χώρες

27


Η τεράστια επιτυχία του Erasmus οδήγησε στο Erasmus+ και τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει τον ιστοχώρο Erasmus+ Virtual Exchange, με στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και τη βελτίωση των δεξιοτήτων 25.000 νέων από 33 χώρες, με τη βοήθεια των εργαλείων ψηφιακής μάθησης.

«Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν σημαντικό εργαλείο και σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι ώστε να μπει η οικονομία της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», έγραψε στο twitter ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της εξαγγελίας του προγράμματος.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το έργο καλύπτει και τις χώρες που συμμετέχουν στο Erasmus+ και την περιοχή της Νότιας Μεσογείου η οποία περιλαμβάνει την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη*, τη Συρία και την Τυνησία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μέσω του Erasmus+ Virtual Exchange θα διευκολύνουμε περισσότερο τις διαπροσωπικές επαφές, θα επιτρέψουμε την πρόσβαση σε νέους με διαφορετική κοινωνική προέλευση και θα προωθήσουμε τη διαπολιτισμική κατανόηση. Το εν λόγω ηλεκτρονικό εργαλείο θα συνδέσει περισσότερους νέους από την ΕΕ με τους ομολόγους τους από άλλες χώρες, θα οικοδομήσει γέφυρες και θα συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως είναι η κριτική σκέψη, ο εγγραμματισμός στα ηλεκτρονικά μέσα, οι ξένες γλώσσες και η ομαδική εργασία», δήλωσε ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού Νεολαίας και Αθλητισμού, Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Ειδικότερα, το Erasmus+ Virtual Exchange θα συνδέσει νέους εργαζομένους, σπουδαστές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας από ευρωπαϊκές χώρες και από χώρες της νότιας γειτονίας της ΕΕ με συντονιζόμενες συζητήσεις, διεθνικές ομάδες υλοποίησης έργων, ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα και κατάρτιση με σκοπό την ευαισθητοποίηση. Για παράδειγμα, νέοι από διαφορετικές χώρες θα μπορούν να συνδέονται μια φορά την εβδομάδα για να συμμετέχουν σε συζητήσεις με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις ή την κλιματική αλλαγή με τη βοήθεια ενός συντονιστή και με βάση προπαρασκευαστικό υλικό που θα τους διατίθεται εκ των προτέρων.

Όλες οι δραστηριότητες θα διεξάγονται στο πλαίσιο προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή οργανωμένων προγραμμάτων για τη νεολαία.

Κατά την προπαρασκευαστική του φάση, το Erasmus+ Virtual Exchange κίνησε το ενδιαφέρον πανεπιστημίων και οργανώσεων νεολαίας. Έχουν ήδη συσταθεί 50 εταιρικές σχέσεις και καταρτιστεί 40 άτομα ώστε να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο σε συζητήσεις.

Οι επαφές και οι ανταλλαγές με ομολόγους από το εξωτερικό αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και για την καλλιέργεια πνεύματος ανοχής και αμοιβαίας αποδοχής.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης, το Erasmus+ Virtual Exchange, με προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2018, θα προσεγγίσει τουλάχιστον 8.000 νέους. Εάν επιτύχει θα ανανεωθεί έως τα τέλη του 2019 για να απευθυνθεί σε ακόμη 17.000 άτομα. Στο μέλλον, το Erasmus+ Virtual Exchange μπορεί να λάβει το καθεστώς κανονικής δράσης και να επεκταθεί ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν περισσότεροι νέοι σε άλλες περιοχές.

Το Erasmus+ στηρίζει ήδη την κινητικότητα της μάθησης και της διδασκαλίας μεταξύ των χωρών της νότιας γειτονίας της ΕΕ και της ΕΕ. Από το 2015 έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 1.000 έργα πανεπιστημίων σε χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Μεσογείου, με σκοπό να επιτρέψουν σε περίπου 15.000 σπουδαστές και διδάσκοντες από τη Νότια Μεσόγειο να έρθουν στην Ευρώπη και αντιστοίχως, σε από 7.000 Ευρωπαίους να διδάξουν ή να σπουδάσουν στις χώρες αυτές. Επιπλέον, περίπου 2.200 νέοι από χώρες της νότιας γειτονίας της ΕΕ και νέοι εργαζόμενοι συμμετέχουν κάθε έτος σε έργα μη τυπικής μάθησης.





Πηγή