Στους Ταγαράδες, ξεκινά το 2023 η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, «του πρώτου στον κόσμο»- όπως επισήμανε χαρακτηριστικά- ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), Στέργιος Λογοθετίδης, σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο ενημέρωσης που έγινε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, για τις εφαρμογές των Αγροβολταϊκών (Agrivoltaics).
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους άνω των 21 εκ. ευρώ, την οποία ενέκρινε και θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ (βρίσκεται προς υπογραφή η σχετική σύμβαση), και μέσω αυτής, όχι μόνο θα δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας, αλλά «θα δοθεί το σύνθημα, για την δημιουργία άλλων 50-100 αντίστοιχων εργοστασίων σε όλο τον κόσμο την επόμενη 10ετία με 15ετία», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Το εργοστάσιο, αναμένεται να λειτουργήσει τη γραμμή παραγωγής του στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Θα είναι δυναμικότητας ως και 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς ετησίως και για διάστημα ενάμιση χρόνου θα γίνονται πιλοτικές εφαρμογές, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET), Χρισόστομος Βαρλάμης.
«Με τη μαζική παραγωγή των εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στο εργοστάσιο των Ταγαράδων, θα πετύχουμε μείωση του κόστους πώλησης και αγοράς τους, από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ως και τρεις φορές χαμηλότερο τουλάχιστον, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοσή τους από τα 40 watt/τ.μ. σήμερα, θα κυμαίνεται από 60 έως και 100 watt/τ.μ.».
Το προαναφερόμενο Project, αποτελεί ερευνητική πρόταση που κατατέθηκε τον Απρίλιο από 15 φορείς, έξι από τη Θεσσαλονίκη και εννέα από την ΕΕ (μεταξύ άλλων από Γερμανία, Ουγγαρία, Γαλλία και Αγγλία) και με συντονιστή την εταιρεία ΟΕΤ.
Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, είναι ουσιαστικά επιφάνειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν να ενσωματωθούν οπουδήποτε και σε οτιδήποτε χωράει ο νους, από κτίρια, τέντες, παράθυρα και ρούχα, μέχρι θερμοκήπια και αυτοκίνητα, προσφέροντας ενεργειακή αυτονομία, σε μεγάλο βαθμό, κάτι που είναι και ζητούμενο στην εποχή μας», σημείωσε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αργύρης Λασκαράκης, υπεύθυνος της ομάδας των οργανικών υλικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN. Βασίζονται στο φαινόμενο της μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ενέργεια, λειτουργούν καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας παρέχοντας έτσι πιο σταθερό ρεύμα, μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε κυρτή, είτε φορητή και να καλύψουν κάθε αισθητική που κάποιος θέλει να πετύχει, αφού εκτυπώνονται σε διάφορα χρώματα, σχήματα και σχέδια.
Επιπλέον, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακυκλώσιμα, αναλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξή τους τοξικά ή επιβλαβή υλικά. Στα πλεονεκτήματα που έχουν, συμπεριλαμβάνεται το μικρό τους βάρος, δυνατότητα ψηφιακής εκτύπωσης σε κάθε σχήμα, και εύκολη προσαρμογή σε οποιαδήποτε επιφάνεια.
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Οργανικών και Έντυπων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), Αστέριος Χατζηπαραδείσης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του , υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να γίνουν στοχευμένες ενέργειες και δράσεις για τα πλεονεκτήματά των εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών λέγοντας ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια η ζήτησή τους θα αυξηθεί κατακόρυφα. Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενα τομέα που πρέπει η πολιτεία να κοιτάξει με μεγαλύτερη προσοχή.
Τη θέση του ότι εκτός από τις επενδύσεις στο Internet Of Things πρέπει να αναδειχθούν και οι άλλοι τομείς στην Ελλάδα που πρωτοπορούν και καινοτομούν «πετυχαίνοντας την αριστεία» σε όλο τον κόσμο ήδη, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δ.σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, αναφερόμενος σε αυτόν των εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών.
Παρουσιάζοντας την επαναστατική εφαρμογή των Αγροβολταϊκών στα Θερμοκήπια με τη χρήση ελληνικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που εξοικονομούν & παράγουν πράσινη ενέργεια , ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την απόδοση της καλλιέργειας, ο πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή, καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη Κλιματικών Συνθηκών (ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, κλπ) Ζώνη της Γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία, οι οποίες αναγνωρίζονται παγκοσμίως».
Τα Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics), μαζί με τα 3ης γενιάς ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, από την εταιρεία OEΤ, μπορούν να δώσουν βιώσιμη λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, στο θέμα της ενέργειας, και στην παραγωγή τροφής. Η εγκατεστημένη ισχύς με ΑγροΒολταικά το 2022 εκτιμάται ότι ξεπεράσει τα 20GW, με ετήσια αύξηση 40%, ενώ από το 2025 και μετά η ανάγκη για τη χρήση αγροβολταϊκών αναμένεται να πενταπλασιαστεί.
Ο όρος Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics) ταυτόχρονη δηλαδή παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον που ενσωματώνονται σε θερμοκήπια, άρχισε να εμφανίζεται όλο και περισσότερο με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid 19, επισημάνθηκε στη σημερινή κλειστή ενημέρωση. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 στρέμματα θερμοκηπίων και η Ελλάδα είναι η 7η χώρα σε καλλιέργειες θερμοκηπίων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το 50% του κόστους αυτών των καλλιεργειών ήδη δαπανάται σε ενέργεια, η οποία γίνεται όλο και πιο ακριβή.
Τα πλεονεκτήματα της επαναστατικής αυτής καινοτομίας των Αγροβολταϊκών με τη χρήση φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, είναι:
«Η τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας που μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Ιωάννης Χανιωτάκης και αναφερόμενος στα εύκαμπτα οργανικά και εκτυπώμενα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς τόνισε ότι «πρόκειται για μια ελληνική πράσινη καινοτομία, η οποία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο της γεωργίας».
Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό τέτοιες τεχνολογίες να υλοποιούνται στην πράξη, ο κ. Χανιωτάκης σημείωσε ότι «με τη χρήση τους ο ελληνικός αγροτικός τομέας υποβοηθούμενος από την ελληνική τεχνολογία θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η πράσινη». Υπογράμμισε δε ότι η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις τεχνολογίες, με στόχο την κατάλληλη στιγμή να μπορεί να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση τέτοιων Project.
Την κλειστή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο σύνδεσμος HOPE-A, σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, ενώ το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, η γ.γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου , ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο προϊστάμενος της διαχειριστικής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Μανέτας, εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του δήμου Κοζάνης, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες.
Όταν τα παιδιά λαμβάνουν το δεύτερο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, περίπου όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό, αποκτούν…
Το Linux Foundation εξέφρασε την υποστήριξή του στους browsers ανοιχτού κώδικα που βασίζονται στο Chromium…
Η COSMOTE αναδείχθηκε ως ο κυρίαρχος πάροχος στην Ελλάδα για το 2024, με την υψηλότερη…
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment