Categories: Apple

Δείτε τις απίστευτες νέες φωτογραφίες του Δία από το διαστημικό σκάφος Juno!


Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA έστειλε εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δία, συμπεριλαμβανομένων πολύχρωμων, χαοτικών καταιγίδων που στροβιλίζονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Το Juno ολοκλήρωσε την 66η κοντινή πτήση του από τον Δία στις 23 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας το διαστημικό σκάφος ταξίδεψε κοντά στους πόλους του πλανήτη καθώς και κοντά στο πέμπτο μεγαλύτερο φεγγάρι του πλανήτη, την Αμάλθεια. Τα ακατέργαστα φωτογραφικά δεδομένα που κατέγραψε η κάμερα JunoCam του διαστημικού σκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης υποβλήθηκαν πρόσφατα σε επεξεργασία από επιστήμονες-πολίτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν φίλτρα βελτίωσης των χρωμάτων για να αναδείξουν την ομορφιά του Δία.

Οι φωτογραφίες, που κοινοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της αποστολής, αποκαλύπτουν περίπλοκες λεπτομέρειες της θυελλώδους ατμόσφαιρας του Δία, όπως πολύχρωμες ζώνες, ταραχώδη μοτίβα νεφών και ισχυρούς στροβίλους, μικρούς και μεγάλους. Οι επιστήμονες-πολίτες που εργάστηκαν με τα ακατέργαστα δεδομένα των εικόνων, τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό στο Διαδίκτυο, αύξησαν την αντίθεση των εικόνων που είχαν ληφθεί στο ορατό φως για να τονίσουν την εντυπωσιακή χρωματική διακύμανση του πλανήτη.

Μία από τις φωτογραφίες, που επεξεργάστηκε η Jackie Branc, αποτυπώνει μια πτυχωτή νηματώδη περιοχή (Folded Filamentary Region – FFR), η οποία είναι μια περιοχή που βρίσκεται γενικά στα υποπολικά γεωγραφικά πλάτη του Δία. Οι FFR χαρακτηρίζονται από φουσκωτά λευκά νέφη και δομές που μοιάζουν με νήματα, τα λεγόμενα νημάτια, τα οποία σχηματίζουν τις χαοτικές, στροβιλώδεις καταιγίδες του πλανήτη.

Το Juno τράβηξε επίσης φωτογραφίες του εσωτερικού φεγγαριού του Δία σε σχήμα πατάτας, που ονομάζεται Αμάλθεια. Με ακτίνα μόλις 84 χιλιόμετρα, η Αμάλθεια είναι σημαντικά μικρότερη από τη Σελήνη. Ο Gerald Eichstädt ρύθμισε την ισορροπία λευκού της φωτογραφίας της Αμάλθειας για να φωτίσει το φεγγάρι και να το απομονώσει από το σκοτεινό φόντο του Διαστήματος.

Το Juno, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από τον Ιούλιο του 2016, λειτουργεί σε μια παρατεταμένη αποστολή που αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Τώρα, το διαστημικό σκάφος διανύει το τελευταίο έτος παρατήρησης και έχει προγραμματιστεί να βυθιστεί σκόπιμα στην ατμόσφαιρα του Δία τον Σεπτέμβριο του 2025, όπου θα καεί για να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε τροχιά γύρω από τον Δία, το Juno έχει παραδώσει χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης από την ατμόσφαιρα του πλανήτη και αρκετών από τα φεγγάρια του. Με τη σειρά τους, τα δεδομένα αυτά βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την πολύπλοκη και μεταβλητή ατμόσφαιρα του πλανήτη, καθώς και τον σχηματισμό και την εξέλιξή της.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Πώς η SpaceX του Έλον Μασκ θέλει να κερδίσει έδαφος στην Ιταλία

Πώς η SpaceX του Έλον Μασκ θέλει να κερδίσει έδαφος στην Ιταλία - Newsbeast play…

7 ώρες ago

Ερευνητής ισχυρίζεται ότι έλυσε το «παράδοξο του παππού» και ότι είναι εφικτό!

Το ταξίδι στο χρόνο έχει από καιρό απορριφθεί ως αδύνατο, εν μέρει λόγω του διαβόητου…

8 ώρες ago

Ένα εξαιρετικό simulation game για τον «μαύρο χρυσό» διαθέσιμο δωρεάν στο Epic Games Store

Τα εορταστικά δώρα του Epic Games Store ολοκληρώθηκαν, αλλά το κατάστημα δεν φαίνεται να σχεδιάζει…

8 ώρες ago

Εκτόξευση στις αναζητήσεις για διαγραφή των Facebook, Instagram και Threads!

Οι αναζητήσεις στο Google Search για το πώς να ακυρώσετε και να διαγράψετε λογαριασμούς στο…

8 ώρες ago

Αυτές είναι οι νέες κάρτες γραφικών RTX 50 Series της MSI [CES 2025]

Η MSI παρουσίασε στο CES 2025 τις καινοτόμες κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX 50 Series,…

10 ώρες ago

Οι έξι τάσεις που διαμορφώνουν τις πληρωμές το 2025

Οι ψηφιακές πληρωμές αυξάνονται παγκοσμίως καθώς οι αγορές μέσα από ιστοτόπους, εφαρμογές ή πλατφόρμες καταστημάτων…

10 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.