Το επερχόμενο πρότυπο 6G που θα προσφέρει ταχύτητες έως και 50 φορές ταχύτερες από τα τρέχοντα δίκτυα 5G βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διαμόρφωσης και προς το παρόν παραμένει ένα μακρινό όνειρο που έχει προγραμματιστεί για εμπορική ανάπτυξη μετά το 2030.
Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του δικτύου 6G μπορεί να συντομευτεί σημαντικά από ένα πρωτοποριακό πείραμα που κατάφερε να αποδείξει ότι ο σημερινός εξοπλισμός των δικτύων 5G και ακόμη και των 4G LTE μπορεί να πιάσει τις ταχύτητες του 6G έτσι όπως είναι.
Μια ερευνητική ομάδα από το University of Posts and Telecommunications του Πεκίνου κατέδειξε τις δυνατότητες μιας νέας μεθόδου για την ενίσχυση των σημερινών υποδομών 4G και 5G σε 6G, την επόμενη γενιά τεχνολογίας επικοινωνιών. Η συμβατική μέθοδος αντιμετώπισης αυτών των περιορισμών περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερων πόρων για την ενίσχυση της απόδοσης του δικτύου, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πολυπλοκότητα του δικτύου και το κόστος.
Η ανακάλυψη χρησιμοποίησε τη λεγόμενη “σημασιολογική επικοινωνία“, ένα έξυπνο σύστημα για τη μεταβίβαση νοήματος, όχι μόνο δεδομένων, μέσω της υπάρχουσας υποδομής δικτύου. Το νέο σύστημα αύξησε δραστικά την απόδοση της μετάδοσης και μείωσε το κόστος επεξεργασίας δεδομένων. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε το δίκτυο σημείωσε 10πλάσια αύξηση στις κύριες μετρικές μεταφοράς, όπως η χωρητικότητα, η κάλυψη και η αποδοτικότητα, πλησιάζοντας το εύρος που υπόσχονται ότι θα επιτευχθεί με τη μετάβαση στο πρότυπο 6G.
Η ασύρματη τεχνολογία έκτης γενιάς αναμένεται να φέρει επανάσταση στις επικοινωνίες, προσφέροντας ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων έως και 50 φορές ταχύτερες από το 5G και χαμηλή καθυστέρηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και εννέα άλλες χώρες περιέγραψαν μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για τα συστήματα επικοινωνίας 6G νωρίτερα φέτος, η έμφαση δόθηκε στην οικοδόμηση μιας ασφαλούς τεχνολογίας επικοινωνιών που δίνει προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, στοχεύει ήδη να καταστήσει το 6G εμπορικά διαθέσιμο έως το 2030, ενώ η δική της θέση για το πρότυπο 6G αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο έτος. Η Ιαπωνία θέλει επίσης να ολοκληρώσει τις εργασίες για το πρότυπο το 2025 και στη συνέχεια να διαθέσει υπηρεσίες επικοινωνίας “πέραν του 5G” σε συνεργασία με φορείς όπως η NTT Docomo και εταιρείες όπως η Sony από το 2030 και έπειτα.
Εάν όλα αυτά τα σχέδια θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με την παρούσα υποδομή, και με φτηνό κόστος με τη σημασιολογική επανάσταση στην επικοινωνία, οι προθεσμίες αυτές είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά.
[via]
Η Genki δημοσίευσε την πιο αληθοφανή και εκτενή διαρροή για το πολυαναμενόμενο Nintendo Switch 2.…
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «ανησυχία» για την απόφαση της Meta να σταματήσει το fact-checking…
To Bερολίνο πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης…
Αλέξανδρος Πέππας: Από τον Κάλαμο στην Ιρλανδία και στην Microsoft για να δουλέψει πάνω στην…
Το CES 2025 μας έφερε ένα κύμα ανακοινώσεων για laptops και desktops, καθώς πολλοί κατασκευαστές…
Η Microsoft έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη, ενώ η Sony έχει πάρει το στέμμα της πιο…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment