Γυναίκα θεραπεύτηκε από τον ιό HIV (AIDS) χάριν σε νέα τεχνική

0


Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, κάτοικος της Νέας Υόρκης έγινε το τρίτο μόλις άτομο στον κόσμο που θεραπεύεται από τον ιό HIV. Το AIDS εξακολουθεί να παραμένει τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, το 2020, 37,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο, με τα 28,2 εκατομμύρια μόνο να έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκές θεραπείες.

Σε μία νέα επιστημονική ανακάλυψη η οποία ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, χρησιμοποιήθηκε μία νέα μέθοδος συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις νοσούντων, οι οποίοι διέφεραν δημογραφικά, καθώς ο ασθενής τώρα ήταν γυναίκα και μιγάδα. Με τις υπάρχουσες γνώσεις, οι επιστήμονες υποθέτουν πως η εξέλιξη του ιού και η πορεία της ασθένειας φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε αρχικά διαγνωστεί με τον ιό το 2013 κι έλαβε μια θεραπεία που περιλάμβανε την έγχυση βλαστοκυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που είχε συλλεχθεί το 2017, δηλαδή αιμοποιητικών κυττάρων τα οποία είχαν συλλεχθεί από το αίμα του ομφαλίου λώρου. Για την ακρίβεια, η ασθενής υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση αυτή ως μέρος της θεραπείας της για τη λευχαιμία. Ως τότε, η θεραπεία των δύο προηγούμενων ανδρών ασθενών είχε επιτευχθεί χάρη στην μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότες οι οποίοι έφεραν μετάλλαξη που εμπόδιζε τη μόλυνση των κυττάρων από τον ιό, σε μια περισσότερο επεμβατική και διαδικασία. Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι πολύ πιο εύκολο να ληφθούν και πολύ πιο πιθανό να είναι συμβατά με τον παραλήπτη τους.

Οι δύο άνδρες που είχαν θεραπευτεί από τον ιό HIV περιλαμβάνουν έναν Γερμανό ασθενή που έζησε χωρίς τον ιό για 12 χρόνια και έναν ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατάφερε να νικήσει τον ιό το 2016. Σε αντίθεση με τους συγκεκριμένους άντρες ασθενείς, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές παρενέργειες, η γυναίκα ασθενής βγήκε από το νοσοκομείο μόλις 17 ημέρες μετά την όλη διαδικασία, το οποίο εν μέρει ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι έλαβε αίμα από συγγενή της επίσης, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού της συστήματος. Η επιπλέον αυτή μεταμόσχευση φαίνεται να λειτούργησε ως γέφυρα κι επικουρικά ώστε να μπορέσει να λάβει στη συνέχεια το επεξεργασμένο δείγμα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Ήδη έχουν περάσει 14 μήνες από τότε, και η ασθενής παραμένει καθαρή από τον ιό.

Κάποιοι επιστήμονες προτιμούν τη χρήση της λέξης “θεραπεία” σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους οι οποίοι βλέπουν το συγκεκριμένο επίτευγμα με μια πιο συγκρατημένη αισιοδοξία, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμά του απλά ως “ύφεση” της ασθένειας. Όπως και να έχει, η νέα τεχνική, η οποία αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Weill Medical College του Cornell University στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή (ξεκινώντας από γύρω στους 50 ασθενείς ετησίως στις ΗΠΑ μόνο), αλλά και λόγω της πιθανής της επέκτασής της στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου.

[via]



Πηγή