Categories: Gadgets

Γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται μια ενδεχόμενη εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν


Αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν και πάρει τον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής τσιπ TSMC, ο αντίκτυπος που θα είχε στην οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν καταστροφικός. Αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν το 92% των ημιαγωγών αιχμής τους από την TSMC στην Ταϊβάν“. Αυτή η δήλωση της Gina Raimondo, της Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, εκφράζει ξεκάθαρα το πόσο ανησυχεί η κυβέρνηση του Joe Biden για το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Ουσιαστικά, η Raimondo ομολογεί ανοιχτά ότι το γεγονός αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας της. Και είναι λογικό. Η TSMC κατέχει περίπου το 60% της αγοράς ημιαγωγών και ηγείται της παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αιχμής. Στην πραγματικότητα, είναι ο κύριος προμηθευτής της Apple, της NVIDIA, της AMD ή της Qualcomm, μεταξύ πολλών άλλων αμερικανικών εταιρειών. Κατασκευάζει ακόμη και chips για την Intel.

Στις αρχές Αυγούστου του 2022 και κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Mark Liu, πρόεδρος της TSMC, ήταν πολύ ανήσυχος για το ενδεχόμενο που εξετάζει η Gina Raimondo: “Θα χάσουμε όλοι. Κανείς δεν θα κέρδιζε. Εμείς οι Ταϊβανέζοι έχουμε επιλέξει ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Θέλουμε να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας και πιστεύουμε ότι η κατασκευή τσιπ αποτελεί βασικό τομέα της οικονομίας της Ταϊβάν“.

Δεν είναι μυστικό. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει το σχέδιο “Chips and Science Act“, ένα πρόγραμμα ύψους 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 52.000 δισ. διατίθενται εξ ολοκλήρου στη βιομηχανία ημιαγωγών, είναι για την ενίσχυση της αλυσίδας τοπικής διανομής και της υποδομής κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων στο έδαφος των ΗΠΑ, εν όψει ενός πιθανού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, οπότε ένα μεγάλο μέρος των κατασκευαστών τσιπ έχει ήδη λάβει σημαντικές επιδοτήσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή νέων εργοστασίων. Η Intel, η Samsung και η TSMC είναι μερικοί από τους σχεδιαστές και κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που έχουν ήδη λάβει επιδοτήσεις και όλοι τους χτίζουν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ. Για την κυβέρνηση του Joe Biden, είναι απαραίτητο να έχει μια σταθερή υποδομή παραγωγής ημιαγωγών εντός των συνόρων της, η οποία θα της επιτρέψει να κατασκευάζει το 20% των τσιπ αιχμής σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2030.

Η Ταϊβάν παράγει σήμερα όχι λιγότερο από το 90% των υψηλής ολοκλήρωσης ημιαγωγών και το 41% των μικροεπεξεργαστών που διατίθενται στην παγκόσμια αγορά. Το ειδικό βάρος της στη βιομηχανία τσιπ είναι πολύ υψηλό και η TSMC έχει ήδη λάβει μέτρα για να προστατευτεί και να επεκτείνει την υποδομή της πέρα από τα σύνορα της χώρας προέλευσής της.

Εκτός από τα εργοστάσια που αναπτύσσει στην Αριζόνα (ΗΠΑ), η ταϊβανέζικη εταιρεία ολοκληρώνει ένα εργοστάσιο στην Ιαπωνία και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλα δύο χάρη στην καλή συμφωνία της με την ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς και ένα εργοστάσιο στη Δρέσδη (Γερμανία). Στην παρούσα κατάσταση αστάθειας, η TSMC αντιλαμβάνεται ότι το μέλλον της συνδέεται με τη στρατηγική επέκτασης και σίγουρα οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Η DJI μπαίνει και επίσημα στον χώρο των ηλεκτρικών ποδηλάτων!

Η DJI αποκάλυψε ότι μπαίνει επίσημα στα ηλεκτρονικά ποδήλατα, προσφέροντας αυτό που αποκαλεί "πρωτοποριακό σύστημα…

5 ώρες ago

Ο θρυλικός Ναρκαλιευτής (Minesweeper) σε μια νέα έκδοση από το Netflix!

Ο τελευταίος τίτλος που προστέθηκε στη λίστα των Netflix Games είναι μια πολύ μοντέρνα εκδοχή…

5 ώρες ago

Σε κίνδυνο οι πολύ προσιτές αγορές από τα Temu, Shein και AliExpress

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σχέδια για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε φθηνά προϊόντα που αγοράζονται…

6 ώρες ago

Έξυπνα ρούχα καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος

Έξυπνα ρούχα καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος - Newsbeast play Έρευνα ανοίγει νέες δυνατότητες για…

7 ώρες ago

Η Ελλάδα αποκτά 7 Μικροδορυφόρους Παρατήρησης Γης εντός του 2026

Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» η Ελλάδα αποκτά εντός του 2026 επτά δορυφόρους για…

8 ώρες ago

Νέες λειτουργίες για τους συνδρομητές Premium

Το YouTube φέρνει τις λειτουργίες Jump Ahead και picture-in-picture για τα Shorts videos στους συνδρομητές…

11 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.