Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας η κινητή τηλεφωνία και ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν ασχολούνται με την εξέλιξη της τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα. Ιδίως από τη στιγμή που η επόμενη (5η) γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να φέρει μια μικρή «επανάσταση» σε σειρά από τομείς και κλάδους, προσφέροντας εντυπωσιακές νέες δυνατότητες.
Το αποκαλούμενο 5G πλέον απασχολεί και τους Έλληνες. Η εμπορική διάθεση συνδέσεων που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021, αλλά η συζήτηση γύρω από την 5η γενιά τις κινητής τηλεφωνίας έχει ήδη αρχίσει και κινείται. Ένας λόγος είναι οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για δημιουργία εθνικής στρατηγικής για το 5G και ένας άλλος είναι τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα που αρχίζουν και «τρέχουν» σε συγκεκριμένες πόλεις της Ελλάδας. Για όσους, όμως, δεν είναι κάτοικοι σε κάποια από αυτές τις πόλεις (Καλαμάτα, Τρίκαλα και Ζωγράφου), υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση, καθώς η WIND Ελλάς κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων της επόμενης γενιάς κινητής τηλεφωνίας στο περίπτερό της στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία γίνεται η πρώτη 5G έκθεση στην Ευρώπη.
Τι είναι το 5G;
Τι είναι αυτό όμως που κάνει το 5G διαφορετικό σε σχέση με το 4G; Για τους περισσότερους, οι πολύ υψηλότερες ταχύτητες είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό. Σε ένα 5G δίκτυο, η ταχύτητα λήψης δεδομένων, ακόμη και στα πρώτα στάδια της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα φθάνει στο 1 Gbps, δηλαδή θα είναι στα ίδια επίπεδα με μια ενσύρματη σύνδεση οπτικής ίνας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στο Διαδίκτυο, αλλά και δυνατότητα για νέες εφαρμογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα μπορεί κανείς να «κατεβάζει» ταινία με ανάλυση 8Κ, που θα είναι διαθέσιμες στο προσεχές μέλλον, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Αλλά, οι υψηλότερες ταχύτητες δεν είναι το μόνο νέο χαρακτηριστικό. Το 5G επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία μέσα στην ίδια περιοχή δεκάδων -αν όχι εκατοντάδων- χιλιάδων διασυνδεδεμένων συσκευών. Ακόμη, η «καθυστέρηση» στην απόκριση του δικτύου (latency) είναι απίστευτα χαμηλή, καθώς μπορεί να φθάσει το 1 ms. Στοιχείο πολύ σημαντικό σε εφαρμογές όπως είναι η τηλεϊατρική και τα αυτοκινούμενα οχήματα, όπου η απόκριση στις εντολές που δίνει ο χρήστης ή το μηχάνημα είναι κρίσιμης σημασίας.
Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά αναμένεται να δημιουργήσουν πολλές αλλαγές σε υφιστάμενους κλάδους, όπως και να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών νέων υπηρεσιών που μοιάζουν να βγαίνουν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτοκινούμενα οχήματα, «έξυπνα» εργοστάσια, «έξυπνα» κτίρια και πόλεις, ευφυείς χώροι εργασίας, smart logistics, τηλεϊατρική, είναι μόνο ορισμένες από τις λύσεις και τις υπηρεσίες που θα υπάρχουν διαθέσιμες στο μέλλον.
Τι θα δούμε στη ΔΕΘ
Όσον αφορά την «παρουσία» του 5G στην 84η ΔΕΘ, οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο περίπτερο 12 θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G smartphones Huawei Mate 20X, χρησιμοποιώντας το πιλοτικό δίκτυο που έχει στήσει η WIND. Oι επισκέπτες θα μπορούν να «κατεβάσουν» αρχεία πολλών GB ( σειρές, ταινίες, παιχνίδια) σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες, να δουν 4K video περιεχόμενο με εξαιρετική λεπτομέρεια, αλλά θα μπορέσουν να κάνουν και τις δοκιμές ταχύτητας που θα τους επιτρέψουν να πάρουν μια πρώτη γεύση από το τι πρόκειται να φέρουν στην καθημερινότητά μας τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.