Categories: Apple

Γεωλογικά ενεργή η Σελήνη, η οποία συρρικνώνεται και προκαλεί σεισμούς


Η Σελήνη θεωρούνταν για αρκετό καιρό γεωλογικά νεκρή, χωρίς να συμβαίνουν διεργασίες στο εσωτερικό του πυρήνα της. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα στοιχεία τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ότι η Σελήνη δεν είναι στατική και θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να είναι ακόμη τεκτονικά ενεργή. Και τώρα, μια νέα έρευνα της NASA δείχνει ότι η συρρίκνωση του φεγγαριού με την πάροδο του χρόνου προκαλεί σεληνιακούς σεισμούς και τον σχηματισμό ρηγμάτων κοντά στον νότιο πόλο της.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της NASA για τον σεληνιακό νότιο πόλο, δεδομένης της πρόθεσης της υπηρεσίας να στείλει αστροναύτες εκεί. Οι ερευνητές έχουν μοντελοποιήσει τη σεληνιακή δραστηριότητα για να αναζητήσουν την πηγή των σεληνιακών σεισμών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo.

Η μοντελοποίησή μας υποδηλώνει ότι οι ρηχοί σεληνιακοί σεισμοί που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές εδαφικές δονήσεις στη νότια πολική περιοχή είναι πιθανοί από γεγονότα ολίσθησης σε υπάρχοντα ρήγματα ή από το σχηματισμό νέων ρήξεων“, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Tom Watters του Ινστιτούτου Smithsonian σε μια δήλωση. “Η συνολική κατανομή των πρόσφατων ρηγμάτων ώθησης, το ενδεχόμενο να είναι ενεργά και η δυνατότητα σχηματισμού νέων ρηγμάτων ώθησης από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια συστολή θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό της θέσης και της σταθερότητας των μόνιμων σταθμών στη Σελήνη“.

Στοιχεία αυτής της κίνησης προέρχονται επίσης από το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ένα διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και λαμβάνει εικόνες της επιφάνειας της Σελήνης με την κάμερά του. Αυτές οι εικόνες δείχνουν μικρά, νεαρά ρήγματα που σχηματίζουν δομές που μοιάζουν με βράχους.

Τα ρήγματα σχηματίζονται λόγω της δραστηριότητας κάτω από την επιφάνεια καθώς το εσωτερικό του φεγγαριού ψύχεται, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνολικά. Η βαρύτητα της Γης συμβάλλει επίσης δημιουργώντας παλιρροϊκές δυνάμεις που επηρεάζουν το εσωτερικό του φεγγαριού.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει δραστηριότητες όπως κατολισθήσεις στη σεληνιακή επιφάνεια, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στους μελλοντικούς αστροναύτες. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτή τη δραστηριότητα στη Σελήνη, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη τοποθεσία για την προσεδάφιση τυχόν μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών εκεί.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον σεισμικό κίνδυνο που ενέχουν οι μελλοντικές ανθρώπινες δραστηριότητες στη Σελήνη, χρειαζόμαστε νέα σεισμικά δεδομένα, όχι μόνο στον Νότιο Πόλο, αλλά σε συνολικό επίπεδο“, δήλωσε μια άλλη ερευνήτρια, η Renee Weber του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA. “Αποστολές όπως η επερχόμενη Farside Seismic Suite θα επεκτείνουν τις μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Apollo και θα προσθέσουν στις γνώσεις μας για την σεισμικότητα“.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Τελικά, κανείς δεν ξέρει τι είναι ο μεταλλικός δακτύλιος που έπεσε στην Κένυα

Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…

6 ώρες ago

Δείτε το trailer για τη νέα ταινία του Jason Statham

Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…

6 ώρες ago

Μια ρομποτική σκούπα που ανεβαίνει και σκαλοπάτια! [CES 2025]

Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…

6 ώρες ago

Το όραμα της εταιρείας για την εμπειρία χρήσης της τηλεόρασης [CES 2025]

Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…

6 ώρες ago

Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως

Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…

6 ώρες ago

Ξεκίνησε την πώληση ανακατασκευασμένων iPhone 15 στην Ευρώπη

Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, η Appleθέτει ανακατασκευασμένα μοντέλα iPhone 15, συμπεριλαμβανομένων των iPhone 15…

7 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.