Η NASA σας χρειάζεται. Πρόκειται για ένα επανειλημμένο σλόγκαν στην πιο διάσημη διαστημική υπηρεσία του πλανήτη, διότι, αν και πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτήν βρίσκονται μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά, μερικές φορές δεν ξέρουν πώς να λύσουν προβλήματα και ζητούν βοήθεια από ανώνυμους πολίτες.
Χωρίς να επεκταθούμε περαιτέρω, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου είκοσι ανοιχτά προγράμματα για να συνεργαστείτε μαζί τους, αν και κανένα δεν είναι σαν αυτό που ερχόμαστε να καταγράψουμε. Η NASA δεν χρειάζεται μόνο εσάς για να το λύσετε. Αν τα καταφέρετε, θα γίνετε κυριολεκτικά εκατομμυριούχοι.
Η υπηρεσία έχει ξεκινήσει έναν διαγωνισμό που συγκεντρώνει την προσοχή όλων μας: τρία εκατομμύρια δολάρια σε βραβεία για εκείνον ή εκείνες που θα βοηθήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος που είναι αιώνιο εδώ και πάρα πολύ καιρό και που τώρα γίνεται επίκαιρο όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να εξερευνούν ξανά τη Σελήνη και, ίσως σε «σύντομο» χρονικό διάστημα, τον Άρη.
Αφορά την εξεύρεση λύσης για τα ανθρώπινα «απόβλητα», όταν πάμε μια βόλτα στο Διάστημα, καθώς οι επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν (και θα αφήσουν εκεί) σακούλες με ανθρώπινα περιττώματα.
Μπορεί να μην το θυμάστε και κάτι να πέρασε απαρατήρητο, αλλά στην πρώτη φωτογραφία που τράβηξε στη Σελήνη ο Neil Armstrong υπήρχε ένα μικρό δευτερεύον στοιχείο. Αναφερόμαστε σε μια σακούλα σκουπιδιών με ύποπτη μυρωδιά, την πρώτη από τις πολλές.
Εκείνη την εποχή και στο δρόμο προς τη Σελήνη, οι αστροναύτες του Apollo συνέλεγαν τα ούρα τους σε ένα είδος δεξαμενών, ενώ όλοι όσοι έπρεπε να αφοδεύσουν έκαναν μια κάπως διαφορετική διαδικασία: έδεναν μια σακούλα στον πρωκτό. Αυτές οι σακούλες, μαζί με άλλα απόβλητα και ανθρώπινα σκουπίδια, μεταφέρθηκαν στη Σελήνη μαζί με τους αστροναύτες, οι οποίοι τις εναπόθεσαν στη σεληνιακή επιφάνεια για να απελευθερώσουν χώρο για τα δείγματα της Σελήνης. Όπως εξηγεί η NASA στον διαγωνισμό της, δεν είναι μόνο ό,τι βγαίνει από το σώμα μας, αλλά και πολλά άλλα απόβλητα και σκουπίδια που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια αυτού του είδους των αποστολών.
Κοιτάζοντας λίγο προς το μέλλον, το πρόβλημα επιδεινώνεται αν σκεφτούμε να μείνουμε στη Σελήνη ως έποικοι σε μια βάση, όπου τα ανόργανα απόβλητα όπως ο επιστημονικός εξοπλισμός, τα ρούχα και οι συσκευασίες τροφίμων θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα. Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα για το οποίο η NASA ζητάει βοήθεια στην πρόκληση με την ονομασία LunaRecycle.
Οι κανόνες του διαγωνισμού είναι σαφείς: Αναζητούνται ιδέες και σχέδια τεχνολογιών που είναι σε θέση να ανακυκλώνουν τα απόβλητα σε χρήσιμα προϊόντα. Όπως εξήγησε η Amy Kaminski, στέλεχος του προγράμματος βραβείων, προκλήσεων και crowdsourcing της υπηρεσίας, «η βιώσιμη λειτουργία είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη NASA, καθώς κάνουμε ανακαλύψεις και διεξάγουμε έρευνες τόσο μακριά από το σπίτι μας όσο και στη Γη».
Όπως περιγράφει λεπτομερώς η Kaminski, η εν λόγω πρόκληση αναζητά καινοτόμες προσεγγίσεις από το κοινό «για τη διαχείριση των αποβλήτων στη Σελήνη, και σκοπεύουμε να μεταφέρουμε τα διδάγματα που θα αντλήσουμε στη Γη προς όφελος όλων».
Στο πλαίσιο αυτό, ο διαγωνισμός θα χωριστεί σε δύο τμήματα:
Το πρόγραμμα Prototype Build Track επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξαρτημάτων και συστημάτων υλικού για την ανακύκλωση μιας ή περισσότερων ροών στερεών αποβλήτων στη σεληνιακή επιφάνεια. Το πρόγραμμα Digital Twin Track επικεντρώνεται στο σχεδιασμό ενός εικονικού αντιγράφου ενός πλήρους συστήματος για την ανακύκλωση ροών στερεών αποβλήτων στη σεληνιακή επιφάνεια και την κατασκευή τελικών προϊόντων.
Όσοι έχουν μια πραγματικά καινοτόμο ιδέα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό μέσω αυτού του link. Επιπλέον, είναι δυνατόν να το κάνουν σε ένα ή και στα δύο προγράμματα και τα χρήματα από αυτό θα μοιραστούν μεταξύ των δύο προγραμμάτων του οργανισμού.
«Ανυπομονούμε αυτή η πρόκληση να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για να φέρει τον οργανισμό και την ανθρωπότητα πιο κοντά στην εξερεύνηση κόσμων πέρα από τον δικό μας», καταλήγει η διαστημική υπηρεσία.
[via]
Οι χρήστες του Epic Games Store έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να αποκτήσουν…
Η χρήση ενέργειας των αμερικανικών κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2028…
Το OpenAI αναβαθμίζει το πιο έξυπνο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης του με βελτιωμένες ικανότητες συλλογισμού -…
Γιατί τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Amazon, η Google και η Meta ποντάρουν πολλά…
Ορισμένοι χρήστες του Spotify αντιμετωπίσαν ένα απροσδόκητο θέμα στη δημοφιλή πλατφόρμα streaming μουσικής, καθώς είδαν…
Με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment