Παρά τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, η Samsung εξακολουθεί να απολαμβάνει το γεγονός ότι το brand της είναι συνώνυμο των foldables, όντας η πρωτοπόρος σε αυτήν την κατηγορία smartphones. Η εταιρεία παρουσίασε τον περασμένο μήνα τα νέα Galaxy Z Fold6 και Galaxy Z Flip6, τα οποία μπορεί να μην εντυπωσίασαν ιδιαίτερα το κοινό από πλευράς καινοτομίας (ειδικά στο θέμα του σχεδιασμού), αλλά δεν παύουν να είναι αρκετά βελτιωμένες εκδόσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα σε τομείς που δεν πιάνει (αρχικά) το μάτι.
Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να πειραματιστούμε μαζί τους για αρκετές ημέρες και σήμερα θα κάνουμε την αρχή στα reviews μας με το Galaxy Z Flip6, δηλαδή το clamshell foldable που έχει κερδίσει φανατικό κοινό και στη χώρα μας ως η πιο mainstream επιλογή από τις δύο σχεδιαστικές φιλοσοφίες που προτείνει η Samsung.
Για να είμαστε ειλικρινείς, εάν κλείσεις τα μάτια σου και πιάσεις το Galaxy Z Flip5 και το Galaxy Z Flip6 θα δυσκολευτείς να καταλάβεις αν υπάρχει κάποια διαφορά. Παρόλα αυτά, στο νέο μοντέλο έχουμε brushed αλουμίνιο στο περίγραμμα και πιο ευθείες άκρες (όπως στο Galaxy S24 Ultra). Από πλευράς αισθητικής είναι πανομοιότυπα, με μια ελαφριά διαφορά στο πάχος (0.2mm πιο λεπτό το Z Flip6 όταν είναι διπλωμένο). Το βάρος παραμένει ίδιο στα 187gr και η αίσθηση στο χέρι εξαιρετική, όπως και πέρυσι!
Η ποιότητα κατασκευής είναι φυσικά κορυφαίου επιπέδου, με άκρως premium εμφάνιση και μακριά από τον βραχνά των δαχτυλιών (χάριν στο brushed αλουμίνιο), ενώ και η πίσω πλευρά (σ.σ. εκεί που δεν βρίσκεται η εξωτερική οθόνη και η κάμερα) σου αφήνει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση όταν το κρατάς.
Στο κομμάτι της διαχείρισης, πάντως, αντιμετωπίζει το κλασικό πρόβλημα των μακρόστενων smartphones. Η οθόνη έχει format 22:9 όταν το κρατάς ανοικτό και η θέση των volume και power buttons βρίσκεται σε αφύσικο ύψος με αποτέλεσμα να χρειάζεται λίγη εκπαίδευση για να τα βρίσκεις. Παρόλα αυτά, όταν είναι διπλωμένο μπορείς πλέον να εκτελέσεις πληθώρα χρήσιμων λειτουργιών χωρίς να χρειαστεί να το ανοίξεις. Για παράδειγμα, απαντάς σε κλήσεις και γραπτά μηνύματα (εμφανίζεται πληκτρολόγιο) και μπορείς να γλιτώσεις πολύ χρόνο και κόπο όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους.
Σε ό,τι αφορά τον μεντεσέ, η Samsung έχει πλέον εμπειρία πολλών χρόνων σε τέτοιου είδους υλοποιήσεις και το αντιλαμβάνεσαι με το πρώτο άνοιξε – κλείσε. Προφανώς δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά για την ανθεκτικότητα του σε βάθος χρόνου, ωστόσο, η πρώτη επαφή σου δημιουργεί την αίσθηση πως είναι στιβαρό και ανθεκτικό. Κερασάκι στην όλη εμπειρία το χαρακτηριστικό (και άκρως ικανοποιητικό) κλικ όταν το διπλώνεις στη μέση.
Πάμε και στην ερώτηση του εκατομμυρίου: είναι εμφανές το «τσάκισμα» στην εσωτερική οθόνη; Δυστυχώς, ναι! Οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει σχεδόν να εξαλείψουν το περίφημο crease, όμως η Samsung εξακολουθεί να δυσκολεύεται σε αυτόν τον τομέα. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες μας, το crease είναι πολύ εμφανές σε μαύρο ή λευκό φόντο, ΩΣΤΟΣΟ, μετά από λίγη ώρα παρακολούθησης περιεχομένου ή απλής χρήσης ο εγκέφαλος ξεγελιέται και το παραβλέπει. Αν αναρωτιέστε για την αφή, η αλήθεια είναι ότι το καταλαβαίνεις πως βυθίζεται ελαφρώς το δάκτυλο, αλλά στην πραγματική χρήση σπάνια αγγίζεις σε εκείνο το σημείο.
Να αναφέρουμε, επίσης, ότι το Samsung Galaxy Z Flip6 είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP48 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη, όχι όμως στον βαθμό που έχουμε συνηθίσει από άλλα πρωτόκολλα. Γενικά μοιάζει αρκετά εύθραυστο και καλό θα είναι να αποφύγετε τις… ταρζανιές ή την χρήση σε θάλασσες και παραλίες. Δεν το επιχειρήσαμε, αλλά η εσωτερική εύκαμπτη οθόνη ενδεχομένως θα εμφανίσει χαρακιές αν μπλέξεις με την άμμο…
Στο εσωτερικό, λοιπόν, έχουμε μια εύκαμπτη οθόνη OLED 6.7’’ FHD+ με 22:9 format, γεγονός που σημαίνει πως είναι αρκετά μακρόστενη και είναι πρακτικά αδύνατο να φτάσεις στα επάνω μέρη κρατώντας τη συσκευή με το ένα χέρι (εκτός αν είσαι 2m). Ως OLED panel έρχεται με όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας για πολύ ζωντανά χρώματα και βαθύ μαύρο, η απόκριση στην αφή είναι εξαιρετική, ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά και η φωτεινότητα με αποτέλεσμα να είναι τρομερά ευκρινής στο φως της ημέρας.
Για την παρακολούθηση περιεχομένου οι μακρόστενες οθόνες είναι ιδιαίτερα φιλικές, παρόλα αυτά, αν το περιεχόμενο έχει τραβηχτεί σε αναλογία 18:9 ή 16:9 θα παρατηρήσετε δύο μαύρες μπάρες στις πλευρές. Ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας μπορεί να οριστεί αυτόματα στα 24/48/60/120Hz ανάλογα με τις ανάγκες τη δεδομένη στιγμή, υποστηρίζεται περιεχόμενο HDR10 και HDR10+, αλλά όχι το πρότυπο Dolby Vision.
Από την άλλη πλευρά, η εξωτερική οθόνη είναι πανομοιότυπη με αυτήν του Galaxy Z Flip5 και η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες διαφοροποιήσεις στο αισθητικό κομμάτι (π.χ. μικρότερο notch για τις κάμερες). Στην οπτική απόδοση είναι άκρως ικανοποιητική ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας, τρέχει στα 60Hz και ο κύριος λόγος ύπαρξης της είναι να παρακολουθείς και να απαντάς σε ειδοποιήσεις, να βλέπεις γρήγορες πληροφορίες από τα διάφορα widgets, να την χρησιμοποιείς σαν viefinder για την κάμερα (μπορείς να τραβήξεις κανονικά φωτογραφίες και videos χωρίς να ξεδιπλώσεις τη συσκευή), αλλά και να τρέξεις πλήρεις εφαρμογές όπως το Google Maps και το WhatsApp. Εδώ να σημειώσουμε, όμως, ότι η Samsung έχει κλειδωμένη αυτήν την δυνατότητα στην ενότητα Labs των Settings.
Όπως ήταν λογικό, δοκιμάσαμε τόσο το Google Maps, όσο και το WhatsApp στην εξωτερική οθόνη και η εμπειρία ήταν καταπληκτική. Με το πρώτο, απλά ανοίγεις την εφαρμογή, δίνεις μια φωνητική εντολή με τον προορισμό που επιθυμείς και ακολουθείς τις οδηγίες. Με το WhatsApp, μπορείς να πραγματοποιείς μια ολοκληρωμένη γραπτή συνομιλία χάριν στο πληκτρολόγιο που εμφανίζεται στην εξωτερική οθόνη. Επίσης, η πλειοψηφία των ειδοποιήσεων επιτρέπει την άμεση αλληλεπίδραση μαζί τους για να απαντάς απευθείας είτε με τις έξυπνες απαντήσεις που δημιουργεί η AI, είτε με το πληκτρολόγιο.
Στον τομέα του hardware δεν μπορείς να ζητήσεις κάτι καλύτερο από ένα smartphone τη σημερινή εποχή. Η Samsung δεν έκανε καμία έκπτωση στο clamshell μοντέλο της και ουσιαστικά φορά το ίδιο hardware με το πιο επαγγελματικό Galaxy Z Fold6. Έχουμε, λοιπόν, τον πανίσχυρο επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen3 for Galaxy (ελαφρώς πιο γρήγορα χρονισμένοι πυρήνες), 12GB μνήμη RAM LPDDR5X και 512GB αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0.
Από τη θεωρία και μόνο περιμένεις κορυφαία απόδοση και ουσιαστικά αυτό λαμβάνεις και στην πράξη. Βάλτε οποιοδήποτε σενάριο χρήσης (π.χ. gaming υψηλού επιπέδου για ώρες, πολύωρη χρήση κάμερας, έντονο multitasking) και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το εκτελέσει ακαριαία και απροβλημάτιστα. Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο…αλλά. Το βρίσκουμε αδιανόητο εν έτει 2024 και με τέτοια εμπειρία στην κατασκευή συσκευών να βλέπουμε ένα smartphone να ανεβάζει θερμοκρασία τόσο πολύ και τόσο γρήγορα (σ.σ. αυτό ισχύει δυστυχώς και για το Galaxy Z Fold6 που θα αναλύσουμε στο αυριανό review).
Η Samsung κάνει λόγο για τοποθέτηση μεγαλύτερου θαλάμου κενού για την διάχυση της θερμότητας, ωστόσο, μέσα σε μόλις 5 λεπτά χρήσης της κάμερας (ούτε καν για λήψη video) και σε περίπου 10 λεπτά gaming (Honkai: Star Rail), το Galaxy Z Flip6 ζεστάθηκε σε πολύ ενοχλητικό βαθμό. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται σε κάποια κακή επικοινωνία του επεξεργαστή με τα υπόλοιπα components, ευελπιστούμε, όμως, ότι η Samsung θα καταφέρει με κάποιο τρόπο να μετριάσει την κατάσταση διότι είναι κρίμα σε ένα «τέρας» απόδοσης να…αρπάζουν τα δάχτυλα σου.
Ένας άλλος τομέας που χρήζει βελτίωσης είναι ο ήχος. Να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει μπάσο λόγω κατασκευής, αλλά για την τόσο εμφανή παραμόρφωση στο κατά τ’ άλλα πολύ δυνατό (σε ένταση) ηχείο, θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο.
Κλείνοντας με την αυτονομία, το Samsung Galaxy Z Flip6 έρχεται με μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας (4000mAh) και σε φυσιολογική χρήση σου βγάζει άνετα μια ολόκληρη ημέρα, και αυτό παρά το γεγονός ότι ανεβάζει γρήγορα θερμοκρασία (σ.σ. εδώ εναποθέτουμε τις ελπίδες μας πως θα διορθωθεί με κάποιο update η θερμική διαχείριση). Μειονέκτημα, όμως, το γεγονός ότι υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση στα 25W (φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται φορτιστής στο πακέτο) και η πλήρης φόρτιση απαιτεί σχεδόν 80 λεπτά.
Περνάμε και στο λογισμικό όπου η Samsung θα λέγαμε πως πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης και τεχνογνωσίας για τα foldables. Καταρχάς, το Galaxy Z Flip6 έρχεται με το Android 14 και το περιβάλλον χρήσης One UI 6.1.1, ενώ συμπεριλαμβάνεται στις συσκευές για τις οποίες τρέχει η υπόσχεση της εταιρείας για 7 μεγάλες αναβαθμίσεις του Android OS.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει κλασικά πληθώρα τρόπων να εκμεταλλευτείς το συγκεκριμένο form factor που προσφέρει ένα clamshell foldable. Για παράδειγμα το Flex Mode μετατρέπει το Z Flip6 σε τρίποδο για να βγάζεις σταθεροποιημένες φωτογραφίες και videos, και τώρα ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη λειτουργία dual-screen translator για να καταργήσεις οριστικά το πρόβλημα της γλώσσας όπου και αν βρίσκεσαι.
Φυσικά, όλο το βάρος στην παρουσίαση έπεσε αναμενόμενο στο περίφημο Galaxy AI που όντως σου λύνει τα χέρια στην καθημερινότητα σε απλές διεργασίες (π.χ. αυτόματη μεταγραφή σε κείμενο των φωνητικών μηνυμάτων, προτάσεις για απάντηση σε γραπτά μηνύματα, λειτουργίες επεξεργασίας φωτογραφιών κλπ.). Όλες οι λειτουργίες AI υποστηρίζονται από το Gemini AI της Google, με την προσέγγιση της Samsung να είναι κάπως υβριδική στον τρόπο που τις προσφέρει, υπό την έννοια ότι αρκετές εκτελούνται απευθείας στη συσκευή, ενώ για πιο πολύπλοκα αιτήματα μπαίνει στην κουβέντα και το cloud.
Σε γενικές γραμμές, το περιβάλλον χρήσης είναι καθαρό και εύκολο για τον καθένα, με το πιο σημαντικό (κατά την ταπεινή άποψη μας) σχετικά με την AI να είναι πως από ένα σημείο και μετά παύει να σου κάνει εντύπωση! Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί τόσο ομαλά και φυσικά που δεν σκέφτεσαι πως κάτι γίνεται τώρα.
Αν για κάτι είχαμε σοβαρό παράπονο στο περυσινό Galaxy Z Flip5, αυτό ήταν οι κάμερες του που τις χαρακτηρίσαμε απογοητευτικές για τα δεδομένα μιας συσκευής που κοστίζει πάνω από €1000. Παραδοσιακά, όμως, η Samsung λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν της τα όσα λέγονται και φέτος προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των αισθητήρων του Galaxy Z Flip6. Για να μην παρεξηγηθούμε, ακόμα και τώρα δεν είναι ό,τι πιο δυνατό θα βρείτε στην αγορά (π.χ. δεν υπάρχει τηλεφακός), αλλά ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο form factor δεν αφήνει πολύ χώρο για πιο σοβαρά πράγματα.
Στο Galaxy Z Flip6 έχουμε κύριο αισθητήρα 50MP f/1.8 OIS με 2x οπτικό zoom, ο οποίος συνοδεύεται από δεύτερο αισθητήρα 12MP f/2.2 ultrawide 123º, ενώ στην εσωτερική οθόνη έχουμε αισθητήρα 10MP f/2.2 για selfies. Με μια πρώτη ανάγνωση παρατηρούμε σημαντική βελτίωση στην ανάλυση του κύριου αισθητήρα (από τα 12MP στα 50MP), κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς και όταν μεγενθύνει τις φωτογραφίες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα λήψης σε RAW format. Φυσικά, τα megapixels δεν λένε πάντοτε την αλήθεια, αλλά στην πράξη είναι εμφανές ότι έχει γίνει σωστή δουλειά από τη Samsung.
Αναμενόμενα, η συσκευή μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε λήψεις στα 12MP και στα 50MP, με το πρώτο mode να δίνει τη δυνατότητα για έως 10x ψηφιακό zoom και το δεύτερο για έως 5x ψηφιακό zoom. Σε συνθήκες καλού φωτισμού, οι λήψεις κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, εφάμιλλο υπό προϋποθέσεις με αυτές του Galaxy S24 Ultra. Σωστή συμπεριφορά του δυναμικού εύρους, ακρίβεια στις λεπτομέρειες και τις σκιάσεις, και ελαφρώς κορεσμένες αποχρώσεις για μεγαλύτερη ζωντάνια στο κάδρο (ό,τι μας έχει συνηθίσει η Samsung δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια…).
Στις λήψεις στα 12MP είναι γεγονός ότι αφού ξεπεράσεις το 2x οπτικού zoom αρχίζεις να παρατηρείς απώλειες στην ποιότητα, αλλά μέχρι εκεί είναι μια απόλυτα ικανή κάμερα τόσο για φωτογραφίες, όσο και για πορτραίτα. Από το 5x και έπειτα αρχίζει να γίνεται πιο έντονο το «ξέπλυμα», ωστόσο, ακόμα και στο 10x (την ημέρα) μπορείς να χαρακτηρίσεις αξιοποιήσιμο το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, αν θέλετε να παίξετε με το zoom είναι προτιμότερο να τραβήξετε στα 50MP και να περιοριστείτε μεν στο 5x, αλλά θα έχετε πολύ καλύτερη ποιότητα.
Από τον υπερευρυγώνιο φακό είμαστε πολύ ευχαριστημένοι σε απόδοση χρωμάτων και λεπτομερειών, αλλά και στο δυναμικό εύρος, όπως και στην φυσιολογική παραμόρφωση στις πλευρές του κάδρου. Είναι μια τίμια λύση για συγκεκριμένου τύπου (όπως έχουμε πει εκατοντάδες φορές) λήψεις.
Στα πορτραίτα απολαμβάνουμε σωστούς τόνους δέρματος, αρκετά υψηλή λεπτομέρεια και διαχωρισμό του αντικειμένου από το φόντο, ωστόσο, αν μεγεθύνουμε βλέπουμε να ζορίζεται στις μικρές λεπτομέρειες (π.χ. τρίχες) και σε ορισμένες περιπτώσεις το θόλωμα παραείναι τεχνητό. Η selfie κάμερα, πάντως, είναι αξιοπρεπής για γρήγορες λήψεις και τηλεδιασκέψεις με μια μικρή τάση προς την πιο θερμή απόδοση των χρωμάτων.
Όπως έχετε καταλάβει, οι λήψεις με καλό φωτισμό είναι απόλυτα ικανοποιητικές για τα δεδομένα ενός clamshell foldable. Εκεί που χωλαίνει εμφανώς το Galaxy Z Flip6 είναι στις δύσκολες συνθήκες (π.χ. νύχτα). Ακόμα και στα 50MP, η ποιότητα υποβαθμίζεται ραγδαία συγκριτικά με τις ημερήσιες λήψεις και το λογισμικό μπαίνει δυναμικά στην εξίσωση για να διορθώσει το κάδρο, με αποτέλεσμα να λαμβάνεις μια πολύ τεχνητή φωτογραφία με θόρυβο στις υφές και τις αποχρώσεις. Για άλλη μια φορά, βέβαια, και για να μην παρεξηγηθούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι οι νυχτερινές λήψεις είναι για τ’ ανάθεμα. Απλά περιμένεις κάτι πολύ καλύτερο σε αυτήν την κατηγορία. Θα λέγαμε ότι οι νυχτερινές λήψεις ταιριάζουν περισσότερο σε smartphone της μεσαίας κατηγορίας.
Θα κλείσουμε με τη λήψη video, κάτι που σαφέστατα ενδιαφέρει όλους τους creators εκεί έξω. Το Samsung Galaxy Z Flip6 υποστηρίζει ανάλυση έως 4K στα 60fps και χάριν στην σταθεροποίηση που προσφέρει το Flex Mode μπορείς πραγματικά να κάνεις εξαιρετική δουλειά!
Έφτασε η ώρα της κρίσεως. Για όσους έχουν στην κατοχή τους το Galaxy Z Flip5 πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε αναβάθμιση, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που αναλύσαμε νωρίτερα.
Για αυτούς που λιγουρεύονται ένα clamshell foldable, είναι λογικό να κοιτάζουν προς το νέο Samsung Galaxy Z Flip6, ένα πολύ διασκεδαστικό και ολοκληρωμένο foldable με premium και ανθεκτική κατασκευή, εξαιρετικά βελτιστοποιημένο λογισμικό, πολύ βελτιωμένη κάμερα (την ημέρα), πανίσχυρο hardware και τίμια αυτονομία.
Οι σημαντικές παραφωνίες είναι σαφέστατα η γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας, η ταχύτητα φόρτισης και η απόδοση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ θα μπορούσε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη λειτουργικότητα στην εξωτερική οθόνη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμο στην Apple επειδή δεν συμμορφώνεται επαρκώς με τις…
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης πρωτοστάτησαν στην ανακάλυψη μιας νέας τεχνικής που μπορεί να κάμψει…
Η βρετανική οργάνωση Which? υποστηρίζει ότι το air fryer σας μπορεί να σας κατασκοπεύει και…
Η Nintendo ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι το λογισμικό του Nintendo Switch «θα μπορεί να…
Ιάπωνες ερευνητές μόλις έστειλαν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο στο Διάστημα, όπως αναφέρει το…
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Nintendo, το Nintendo Switch παρουσιάζει μια μικρή πτώση…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment