Αυτό το AI εργαλείο προσομοίωσε 500 εκατ. χρόνια εξέλιξης και δημιουργεί νέες πρωτεΐνες!

0


Ένα πρωτοποριακό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία ESM3 έχει εξελιχθεί και μπορεί να προσομοιώσει την εκπληκτική εξέλιξη 500 εκατομμυρίων ετών. Αυτό το πανίσχυρο AI εργαλείο επιτρέπει τη δημιουργία εντελώς νέων πρωτεϊνών με ένα πρωτοφανές επίπεδο ελέγχου και ακρίβειας. Με τη συμβολαιοποίηση των βιολογικών ιδιοτήτων των πρωτεϊνών και την ενσωμάτωση της αλληλουχίας, της δομής και της λειτουργίας τους, το ESM3 ανοίγει έναν κόσμο δυνατοτήτων για τη δημιουργία νέων πρωτεϊνών προσαρμοσμένων για συγκεκριμένες εφαρμογές. Ο δυνητικός αντίκτυπος αυτού του μοντέλου είναι τεράστιος, με επιπτώσεις που καλύπτουν την ανάπτυξη φαρμάκων, τη βιοτεχνολογία και τις περιβαλλοντικές λύσεις.

Το ESM3 είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα το οποίο οι ερευνητές μπορούν να εξερευνήσουν για μη εμπορική χρήση, χρησιμοποιεί την συλλογιστική Chain of Thought για να εξετάζει πολλαπλούς παράγοντες ταυτόχρονα κατά τη δημιουργία πρωτεϊνών, ενώ έχει ήδη πετύχει το αξιοσημείωτο κατόρθωμα της δημιουργίας ενός νέου τύπου πράσινης φθορίζουσας πρωτεΐνης (GFP) που διαφέρει από εκείνες που απαντώνται στη Φύση.

Οι εφαρμογές του ESM3 είναι πραγματικά ευρύτατες. Στον τομέα της προγραμματιζόμενης βιολογίας, αυτό το μοντέλο μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σχεδιασμό πρωτεϊνών που εκτελούν πολύ συγκεκριμένες εργασίες, όπως η διάσπαση περιβαλλοντικών ρύπων ή η αντιμετώπιση ασθενειών με απαράμιλλη ακρίβεια. Οι συνέπειες για την ανάπτυξη φαρμάκων είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές, καθώς το ESM3 θα μπορούσε να επιταχύνει τη δημιουργία νέων θεραπευτικών πρωτεϊνών που είναι πιο αποτελεσματικές και έχουν λιγότερες παρενέργειες από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Πέρα από την ιατρική, η ESM3 υπόσχεται πολλά για την αντιμετώπιση πιεστικών περιβαλλοντικών προκλήσεων. Για παράδειγμα, το μοντέλο θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει πρωτεΐνες ικανές να διασπούν αποτελεσματικά τα πλαστικά, προσφέροντας ένα πολυπόθητο εργαλείο στον αγώνα κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Επιπλέον, επιτρέποντας τον λεπτομερή έλεγχο των πρωτεϊνικών λειτουργιών, το ESM3 μπορεί να ανοίξει το δρόμο για εξελίξεις στον έλεγχο της ίδιας της διαδικασίας γήρανσης.

[via]



Πηγή