Αυτό το ρομπότ ίσως δώσει τη λύση για τις λακκούβες στους δρόμους

7


Οι δρόμοι της Ελλάδας δεν φημίζονται για την αρτιότητα της κατασκευής τους, παρά τους φόρους και τα διόδια που πληρώνουμε, καθώς οι λακκούβες αποτελούν μια μόνιμη απειλή για τα οχήματα και εμάς τους ίδιους σαν οδηγούς. Για να μην είμαστε, πάντως, μόνιμα γκρινιάρηδες, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και στη Βρετανία, γι’ αυτό σκοπεύουν να στραφούν στην Τεχνολογία για να δώσουν λύση.

Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να βγει στους δρόμους του Hertfordshire το πρώτο ρομπότ που επιδιορθώνει λακκούβες. Ονομάζεται ARRES (Autonomous Road Repair System) PREVENT και αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εντοπίζει, να κατηγοριοποιεί και να γεμίζει αυτόματα τις ρωγμές προκειμένου να αποφεύγεται ο μελλοντικός σχηματισμός λακκούβας.

Το ARRES PREVENT αποτελεί προϊόν σύμπραξης μεταξύ της εταιρείας τεχνολογίας Robotiz3d και ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ σε συνεργασία με τους μηχανικούς αυτοκινητοδρόμων του Hertfordshire County Council (HCC). Η Robotiz3d είναι μια spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, η οποία ιδρύθηκε με επενδύσεις από το Ταμείο Επιχειρηματικών Επενδύσεων του Πανεπιστημίου.

Έχοντας ξεκινήσει την ανάπτυξή του το 2020, το ρομπότ είναι προς το παρόν το μοναδικό αυτόνομο όχημα επισκευής οδών στον κόσμο. Το ρομπότ θα αφεθεί ελεύθερο για να εντοπίσει και να επιδιορθώσει ζημιές σε έναν οικιστικό δρόμο κάπου στο Hertfordshire.

Εκπρόσωπος του Hertfordshire County Council δήλωσε ότι η πρόθεση τους είναι να χρησιμοποιηθεί το ARRES PREVENT παράλληλα με τα ανθρώπινα πληρώματα και όχι να τα αντικαταστήσει.

Θα βρίσκει και θα σφραγίζει αυτόνομα τις ρωγμές στο δρόμο, ενώ η ομάδα μας θα συνεχίζει με άλλες εργασίες, βοηθώντας μας να κάνουμε περισσότερα έργα σε ένα ενιαίο σύνολο εργασιών για να αποτρέψουμε τη δημιουργία μελλοντικών λακκουβών, μειώνοντας παράλληλα την ταλαιπωρία του κοινού.

Το ρομπότ λειτουργεί περιπολώντας αυτόνομα στους δρόμους και σαρώνοντας την επιφάνεια με κάμερες. Χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη, το ρομπότ μπορεί να ανιχνεύσει τα βαθουλώματα στο οδόστρωμα και να τα κατηγοριοποιήσει ως λακκούβα ή ρωγμή. Μόλις το ρομπότ εντοπίσει μια επιφανειακή ατέλεια, μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα την επισκευάσει αμέσως ή αν θα προσθέσει τη ζημιά σε μια λίστα για μεταγενέστερη επιθεώρηση. Εάν το ρομπότ αποφασίσει να κάνει την επισκευή, θα διοχετεύσει υλικό πλήρωσης στη ρωγμή για να κρατήσει μακριά το νερό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

Αν και το ρομπότ δεν μπορεί να γεμίσει μεγαλύτερες λακκούβες, η Robotiz3d λέει ότι ο στόχος είναι να αποτρέψει τη δημιουργία τους. Οι λακκούβες σχηματίζονται από μικρές ρωγμές που εμφανίζονται στο οδόστρωμα λόγω ηλικίας, κακών καιρικών συνθηκών ή άλλων συνηθισμένων μορφών φθοράς. Μόλις σχηματιστεί η ρωγμή, το νερό εισχωρεί στο εσωτερικό της και αρχίζει να διευρύνεται μέσα. Το χειμώνα, το νερό παγώνει και διαστέλλεται ανοίγοντας περαιτέρω την τρύπα και τα κομμάτια της ασφάλτου παρασύρονται συνεχώς από τα διερχόμενα οχήματα. Εν τέλει, λόγω των υγρών και ψυχρών καιρικών συνθηκών τον χειμώνα, το νερό λιμνάζει και η λακκούβα βαθαίνει μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει ζημιές στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την Robotiz3d, η αυτόνομη λύση της θα είναι κατά 90% φθηνότερη από τη χρήση ανθρώπινων πόρων, γεγονός που θα μπορούσε να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου.



Πηγή