Αυτό το καθημερινό ροφήμα φαίνεται ότι προστατεύει από τη νόσο Alzheimer

0


Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν τις θετικές επιδράσεις που έχει ο καφές στην υγεία μας. Αφήνοντας στην άκρη ένα πλήθος μύθων και θρύλων σχετικά με αυτό το ρόφημα, η αλήθεια είναι ότι οι ερευνητές κατέστησαν όλο και πιο σαφές ότι ο καφές, σε γενικές γραμμές, είναι ευεργετικός. Είναι καλός για συγκεκριμένα σημεία του σώματος μας, για να συγκεντρωθούμε ή για την αθλητική δραστηριότητα. Ωστόσο, γνωρίζαμε σχετικά λίγα για το πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο, αν και πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην κατανόηση του.

Μια πρόσφατη επανεξέταση μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει αντίκτυπο σε ασθένειες όπως η άνοια ή το Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι σχετίζεται με το εγκεφαλικό αμυλοειδές φορτίο, έναν από τους βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη του 2023, παρατηρήθηκε αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της συσσώρευσης των πρωτεϊνών tau, μορίων που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, και η ίδια αντίστροφη σχέση βρέθηκε και στο φορτίο αμυλοειδούς.

Πριν από μερικές εβδομάδες, μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε στο περιοδικό Alzheimer’s Association μια μελέτη στην οποία ανέφεραν λεπτομερώς ότι είχαν λάβει ως βάση μια προηγούμενη μελέτη στην οποία αξιολογήθηκαν 263 συμμετέχοντες άνω των 70 ετών με ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο Αλτσχάιμερ μεταξύ 2010 και 2015.

Κατά τη διεξαγωγή της αρχικής μελέτης, οι εθελοντές αποκάλυψαν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, μεταξύ των οποίων ήταν και η πρόσληψη καφεΐνης (είτε μέσω καφέ είτε από άλλες πηγές). Για τη νέα αυτή μελέτη, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες: όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 200 mg την ημέρα, οι οποίοι θεωρήθηκαν «μικροκαταναλωτές», και οι «μεγαλύτεροι καταναλωτές», οι οποίοι ήταν εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από αυτή την ποσότητα. Είχαν επίσης δεδομένα από μαγνητικούς τομογράφους, δείγματα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), οπότε άρχισαν να συγκρίνουν τα δεδομένα και να τα ταξινομούν.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη είχαν δείκτες που σχετίζονταν με μεγαλύτερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης, καθώς και εξασθένησης της μνήμης. Συγκεκριμένα, η ομάδα με χαμηλή κατανάλωση καφεΐνης είχε σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.

Αυτό που βρήκαν ήταν μια σημαντική σχέση μεταξύ της χαμηλότερης κατανάλωσης καφεΐνης και των χαμηλότερων επιπέδων της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς Αβ42 στο ΕΝΥ, καθώς και στην αναλογία Αβ42/Αβ40. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υψηλότερο εγκεφαλικό φορτίο αμυλοειδούς, ενώ στην ομάδα που κατανάλωνε περισσότερη καφεΐνη, υπήρχε χαμηλότερο εγκεφαλικό φορτίο αμυλοειδούς.

Τώρα, αν και τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα και σίγουρα αποτελούν κίνητρο για περισσότερη έρευνα, πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο σχετικά δεδομένα από τη μελέτη αυτή. Το πρώτο είναι ότι δεν μετρήθηκε η μακροχρόνια κατανάλωση καφεΐνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να δούμε πώς η κατανάλωση στο παρελθόν μπορεί να επηρεάσει τις τρέχουσες και μελλοντικές επιδράσεις. Το δεύτερο είναι ότι, παρόλο που το δείγμα ήταν μεγάλο και είχαν πολλά στοιχεία για να αξιολογήσουν, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαπιστωθεί αιτιώδης συνάφεια.

Οι ίδιοι οι ερευνητές σχολιάζουν ότι αυτές οι μακροχρόνιες μελέτες είναι απαραίτητες και, μάλιστα, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα τους ενθάρρυναν να δημιουργήσουν μια κλινική δοκιμή για να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις της καφεΐνης στις γνωστικές λειτουργίες των ατόμων με Αλτσχάιμερ. Προς το παρόν, πρόκειται για μια μελέτη που βρίσκεται στη διαδικασία στρατολόγησης εθελοντών και ο στόχος θα είναι να αναλυθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και αυτών των βιοδεικτών, όπως οι πρωτεΐνες TAU και τα αμυλοειδή.

Τουλάχιστον, με αυτά τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την παρατήρηση μιας προηγούμενης μελέτης, καταφέραμε να δώσουμε αφορμή για μια νέα πιο συγκεκριμένη έρευνα που, ελπίζουμε, θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες τόσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και, κυρίως, για τη σχέση μεταξύ του καφέ και του εγκεφάλου μας.

[via]



Πηγή