Ο CEO του OpenAI, Sam Altman, περιέγραψε το όραμά του για ένα μέλλον τεχνολογικής προόδου και παγκόσμιας ευημερίας με κινητήρια δύναμη την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια νέα προσωπική ανάρτηση στο blog του οργανισμού με τίτλο «Η Εποχή της Νοημοσύνης». Το κείμενο παρουσιάζει μια εικόνα της ανθρώπινης προόδου που επιταχύνεται από την AI, με τον Altman να προτείνει ότι η υπερ-νοημοσύνη AI θα μπορούσε να εμφανιστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Είναι πιθανό να έχουμε υπερ-νοημοσύνη σε μερικές χιλιάδες ημέρες (!)- μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί
Ο σημερινός στόχος του OpenAI είναι να δημιουργήσει την AGI (artificial general intelligence), η οποία είναι ένας όρος για την υποθετική τεχνολογία που θα μπορούσε να φτάσει την ανθρώπινη νοημοσύνη στην εκτέλεση πολλών καθηκόντων χωρίς την ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης. Αντίθετα, η υπερ-νοημοσύνη ξεπερνά την AGI και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα υποθετικό επίπεδο νοημοσύνης μηχανών που μπορεί να ξεπεράσει δραματικά τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε διανοητική εργασία, ίσως και σε ασύλληπτο βαθμό.
Η υπερ-νοημοσύνη (που μερικές φορές αποκαλείται «ASI» για την «artificial superintelligence») είναι ένα δημοφιλές αλλά μερικές φορές ακραίο θέμα μεταξύ της κοινότητας της μηχανικής μάθησης, και είναι εδώ και χρόνια – ειδικά από τότε που ο αμφιλεγόμενος φιλόσοφος Nick Bostrom έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies το 2014. Ο πρώην συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI, Ilya Sutskever, εγκατέλειψε τον OpenAI τον περασμένο Ιούνιο για να ιδρύσει μια εταιρεία με τον όρο στο όνομά της: Safe Superintelligence. Παράλληλα, ο ίδιος ο Altman μιλάει για την ανάπτυξη της υπερ-νοημοσύνης τουλάχιστον από πέρυσι.
Ο πιθανός λόγος που ο Altman επέλεξε έναν ασαφή αριθμό είναι επειδή δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα φτάσει η ASI, αλλά ακούγεται σαν να πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε μια δεκαετία. Για παράδειγμα, 2.000 ημέρες είναι περίπου 5,5 χρόνια, 3.000 ημέρες είναι περίπου 8,2 χρόνια και 4.000 ημέρες είναι σχεδόν 11 χρόνια.
Είναι εύκολο να επικρίνει κανείς την ασάφεια του Altman εδώ, άλλωστε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πραγματικά το μέλλον, ωστόσο, ο Altman, ως CEO του OpenAI, είναι πιθανότατα μυημένος σε τεχνικές έρευνας AI που έρχονται στο μέλλον και δεν είναι ευρέως γνωστές στο κοινό. Έτσι, ακόμη και όταν διατυπώνεται με ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο, ο ισχυρισμός προέρχεται από μια αξιοσημείωτη πηγή στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Δεν συμμερίζονται όλοι την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό του Altman. Ο επιστήμονας πληροφορικής και συχνός επικριτής της AI, Grady Booch, ανέφερε την πρόβλεψη του Altman για «μερικές χιλιάδες ημέρες» και έγραψε στο X: «Έχω τόσο πολύ κουραστεί από όλη αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία για την AI: δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα και χρησιμεύει μόνο για να διογκώσει τις αποτιμήσεις, να φουσκώσει το κοινό, να γαρνιρίσει [sic] τίτλους και να αποσπάσει την προσοχή από την πραγματική δουλειά που γίνεται στην Πληροφορική».
Παρά την κριτική, είναι αξιοσημείωτο όταν ο CEO της πιο hot εταιρείας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης της στιγμής κάνει μια ευρεία πρόβλεψη για τις μελλοντικές δυνατότητες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί διαρκώς να συγκεντρώσει χρήματα. Η δημιουργία υποδομών για την παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης είναι το κύριο μέλημα πολλών CEO της Τεχνολογίας αυτές τις μέρες.
Αν θέλουμε να δώσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. Πρέπει να μειώσουμε το κόστος του υπολογισμού και να τον κάνουμε άφθονο (που απαιτεί πολλή ενέργεια και chips). Αν δεν δημιουργήσουμε αρκετές υποδομές, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ένας πολύ περιορισμένος πόρος για τον οποίο θα γίνονται πόλεμοι και ο οποίος θα γίνει κυρίως ένα εργαλείο για πλούσιους ανθρώπους.
Σε άλλο σημείο του κειμένου, ο Altman διαμορφώνει τη σημερινή εποχή ως την αυγή της «Εποχής της Νοημοσύνης», της επόμενης μετασχηματιστικής τεχνολογικής εποχής στην ανθρώπινη ιστορία, μετά τη Λίθινη Εποχή, τη Γεωργική Εποχή και τη Βιομηχανική Εποχή. Πιστώνει την επιτυχία των αλγορίθμων βαθιάς μάθησης ως καταλύτη αυτής της νέας εποχής, δηλώνοντας απλά: «Πώς φτάσαμε στο κατώφλι του επόμενου άλματος στην ευημερία; Με τρεις λέξεις: η βαθιά μάθηση λειτούργησε».
Ο επικεφαλής του OpenAI οραματίζεται ότι οι βοηθοί AI θα γίνονται όλο και πιο ικανοί, σχηματίζοντας τελικά «προσωπικές ομάδες AI» που θα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να επιτύχουν σχεδόν οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν. Προβλέπει ότι η AI θα επιτρέψει επαναστατικές ανακαλύψεις στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την ανάπτυξη λογισμικού και άλλους τομείς.
Αν και αναγνωρίζει πιθανά μειονεκτήματα και διαταραχές στην αγορά εργασίας, ο Altman παραμένει αισιόδοξος για τον συνολικό αντίκτυπο της AI στην κοινωνία. Γράφει:
Η ευημερία από μόνη της δεν κάνει απαραίτητα τους ανθρώπους ευτυχισμένους -υπάρχουν πολλοί δυστυχισμένοι πλούσιοι άνθρωποι- αλλά θα βελτιώσει σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να ενεργήσουμε με σύνεση αλλά με πεποίθηση. Η αυγή της Εποχής της Νοημοσύνης είναι μια βαρυσήμαντη εξέλιξη με πολύ σύνθετες και εξαιρετικά υψηλού κινδύνου προκλήσεις. Δεν θα είναι μια εντελώς θετική ιστορία, αλλά η θετική πλευρά είναι τόσο τεράστια που οφείλουμε στους εαυτούς μας και στο μέλλον να καταλάβουμε πώς να πλοηγηθούμε στους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας.
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας και αν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καταργήσει επαγγέλματα, ο Altman παραθέτει το παράδειγμα επαγγελμάτων που χάθηκαν στον χρόνο λόγω της εξέλιξης της Ανθρωπότητας:
Πολλές από τις δουλειές που κάνουμε σήμερα θα έμοιαζαν με ασήμαντη σπατάλη χρόνου για τους ανθρώπους πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, αλλά κανείς δεν κοιτάζει πίσω στο παρελθόν και εύχεται να ήταν αυτός που άναβε τα φανάρια στους δρόμους. Αν ένας που έκανε αυτή τη δουλειά τότε μπορούσε να δει τον κόσμο σήμερα, θα πίστευε ότι η ευημερία που υπάρχει γύρω του είναι αφάνταστη.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όσα οραματίζεται ο Altman θα βγουν αληθινά στο χρονοδιάγραμμα που θέτει ή στον τρόπο που φαντάζεται, αλλά είναι δεδομένο ότι όντως έχουμε μπει στην Εποχή της Νοημοσύνης και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα…
[via]
Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «πυρηνικά απόβλητα», και ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση…
Σε ένα σχέδιο απόδρασης που μπορεί να συναγωνιστεί την πλοκή ταινίας της Disney ή της…
Το παράλληλο σύμπαν που πραγματεύεται η ταινία «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν αλλά και τη σύγχρονη…
Η λεπτομερής χαρτογράφηση 1,2 εκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων αποκάλυψε ότι δεν γερνούν όλοι οι τύποι κυττάρων…
Το Half-Life 3 είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα παιχνίδια όλων των εποχών, μόνο…
Σε περίπτωση που έχετε πάρει τη μεγάλη απόφαση να κόψετε οριστικά το κάπνισμα και θέλετε…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment