Categories: Facebook

Αυτός ο «νεκρός» γαλαξίας ίσως αλλάξει όσα γνωρίζουμε για το πρώιμο Σύμπαν


Ένας “νεκρός” γαλαξίας που πιστεύεται ότι υπήρξε 700 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang προκαλεί πολλούς προβληματισμούς στην αστρονομική κοινότητα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με παρατηρήσεις που έγιναν με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ο γαλαξίας φαίνεται να έζησε γρήγορα και να πέθανε νέος. Ο σχηματισμός των άστρων μέσα στον γαλαξία φαίνεται ότι έγινε πολύ γρήγορα και μετά σταμάτησε σχεδόν το ίδιο γρήγορα. Πρόκειται για ένα απροσδόκητο φαινόμενο στο πρώιμο Σύμπαν και θα μπορούσε να διαλευκάνει εντελώς όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για τις πρώτες ημέρες του Σύμπαντος μας.

Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με αυτόν τον νεκρό γαλαξία είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η “σβησμένη” κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα είναι μόνιμη ή απλώς προσωρινή. Είναι επίσης ασαφές τι τον έκανε να σταματήσει να σχηματίζει νέα αστέρια. Οι γαλαξίες όπως αυτός ο αρχαίος και νεκρός γαλαξίας χρειάζονται πολύ αέριο για να αρχίσουν να σχηματίζουν αστέρια. Αλλά αυτό το αέριο καταναλώνεται πολύ γρήγορα όταν αρχίζουν να σχηματίζονται αστέρια, και αν δεν αναπληρωθεί, μπορεί να σταματήσει εντελώς ο σχηματισμός νέων αστέρων, δημιουργώντας μια νεκρή κατάσταση για τον γαλαξία.

Μεγάλο μέρος των σημερινών μοντέλων μας για το πρώιμο Σύμπαν βασίζεται σε αυτά που γνωρίζουμε για το σύγχρονο Σύμπαν μας. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, ή η ανατροφοδότηση από ένα σχηματισμό άστρων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εκτόπιση του αερίου από έναν γαλαξία, εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό άστρων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κανένα από αυτά τα σενάρια στον νεκρό γαλαξία που παρατήρησε πρόσφατα το James Webb. Και συνήθως έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει μόνο σε σύγχρονους γαλαξίες. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τα τρέχοντα μοντέλα μας για το πρώιμο Σύμπαν και να μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε τις πρώτες ημέρες της κοσμικής εξέλιξης.

Μόνο αργότερα στο Σύμπαν αρχίζουμε να παρατηρούμε ότι οι γαλαξίες σταματούν να σχηματίζουν αστέρια, είτε αυτό οφείλεται σε μια μαύρη τρύπα είτε σε κάτι άλλο“, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Francesco D’Eugenio. “Ψάχνουμε για άλλους γαλαξίες σαν αυτόν στο πρώιμο Σύμπαν, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να θέσουμε κάποιους περιορισμούς σχετικά με το πώς και γιατί οι γαλαξίες σταματούν να σχηματίζουν νέα αστέρια. Θα μπορούσε να συμβαίνει ότι οι γαλαξίες στο πρώιμο Σύμπαν «πεθαίνουν» και στη συνέχεια ξαναζωντανεύουν, όμως, θα χρειαστούμε περισσότερες παρατηρήσεις για να μας βοηθήσουν να το καταλάβουμε αυτό“.

Αν αυτό αποδειχθεί ότι ισχύει, θα μπορούσε να εξαλείψει εντελώς όλα όσα έχουμε μάθει για το πρώιμο Σύμπαν.

*Η κεντρική εικόνα είναι του Graham Holtshausen on Unsplash

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Η Apple αρνείται κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί δεδομένα της Siri για μάρκετινγκ

Η Apple ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τα δεδομένα της Siri για τη δημιουργία…

5 ώρες ago

Το πρώτο laptop με κυλιόμενη οθόνη της Samsung [CES 2025]

Στο φετινό CES 2025, η Samsung Display παρουσίασε διάφορα πρωτότυπα οθονών OLED σε διάφορους παράγοντες…

5 ώρες ago

iPhone SE και νέα iPad έρχονται τον Απρίλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple θα κυκλοφορήσει ένα νέο iPhone SE και νέα iPad μέσα…

5 ώρες ago

Το κλειδί για τα ταξίδια στο Βαθύ Διάστημα

Η φιλοδοξία της Ανθρωπότητας να εξερευνήσει τα αστέρια αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες εμπόδιο: την τεράστια έκταση…

5 ώρες ago

Η GIGABYTE παρουσιάζει στην CES 2025 μια σειρά από πρωτοποριακές καινοτομίες AI

Η GIGABYTE παρουσιάζει στην CES 2025 πρωτοποριακές καινοτομίες AI με νέα AI-powered προϊόντα, AI PCs,…

5 ώρες ago

Η νέα σειρά τηλεοράσεων με εντυπωσιακή φωτεινότητα, ΑΙ και εξατομίκευση

Η LG Electronics (LG) παρουσιάζει τη σειρά OLED evo 2025, η οποία περιλαμβάνει την πρώτη…

6 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.