Το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη, αλλά σε απόσταση ασφαλείας, περίπου 3,8 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Σελήνης, θα κάνει περίπου στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, που έχει μέγεθος ουρανοξύστη.
Πρόκειται για τον «2017 VR12» που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών «Απόλλων» και ανακαλύφθηκε πέρσι το Νοέμβριο από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της Χαβάης.
Κινείται με ταχύτητα 22.700 χιλιομέτρων την ώρα και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 250 έως 280 μέτρων, ενώ τίποτε δεν είναι προς το παρόν γνωστό για τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητές του.
Το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών τον έχει κατατάξει στην κατηγορία των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών». Το σημερινό πέρασμά του είναι το κοντινότερο που έχει κάνει ποτέ στη Γη, από όσο τουλάχιστον μπορούν να ξέρουν οι επιστήμονες.
Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι δεν θα πλησιάσει πιο κοντά στη Γη για τα επόμενα 177 χρόνια όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι αστρονόμοι ήδη άρχισαν να τον μελετούν και η NASA χρησιμοποιεί σήματα ραντάρ για να υπολογίσει το ακριβές σχήμα και την ταχύτητα περιστροφής του.
(φωτογραφία αρχείου)
Leave a Comment