Η ομάδα Παγκόσμιας Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky (GReAT) αποκάλυψε μια κακόβουλη παγκόσμια εκστρατεία, στην οποία οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν το Telegram για να διανείμουν Trojan spyware, στοχοποιώντας πιθανώς άτομα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της fintech και του trading. Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να κλέβει ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, και να αποκτά τον έλεγχο των συσκευών των χρηστών για σκοπούς κατασκοπείας.
Θεωρείται ότι η εκστρατεία συνδέεται με το DeathStalker, έναν γνωστό APT (Advanced Persistent Threat) φορέα επιθέσεων διαθέσιμο προς ενοικίαση, που προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες hacking και οικονομικής κατασκοπείας. Στο πρόσφατο κύμα επιθέσεων που παρατήρησε η Kaspersky, οι κυβερνοεγκληματίες επιχείρησαν να μολύνουν τα θύματα με το κακόβουλο λογισμικό DarkMe – ένα Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT), σχεδιασμένο να κλέβει πληροφορίες και να εκτελεί απομακρυσμένες εντολές από έναν server που ελέγχεται από τους δράστες.
Οι επιτήδειοι που κρύβονται πίσω από την εκστρατεία φαίνεται ότι στοχεύουν θύματα στους τομείς του trading και της fintech, αφού σύμφωνα με τεχνικούς δείκτες, η διανομή του κακόβουλου λογισμικού πραγματοποιήθηκε πιθανώς μέσω καναλιών του Telegram με επίκεντρο τα πεδία αυτά. Η εκστρατεία είχε παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς η Kaspersky εντόπισε θύματα σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
Η ανάλυση της αλληλουχίας της μόλυνσης αποκαλύπτει ότι οι επιτιθέμενοι πιθανότατα επισύναπταν κακόβουλα αρχεία σε αναρτήσεις σε κανάλια του Telegram. Τα ίδια τα αρχεία, όπως RAR ή ZIP, δεν ήταν κακόβουλα, αλλά περιείχαν βλαβερά αρχεία με επεκτάσεις όπως .LNK, .com και .cmd. Εάν τα εν δυνάμει θύματα εκκινούσαν αυτά τα αρχεία, αυτό οδηγούσε στην εγκατάσταση του τελικού κακόβουλου λογισμικού DarkMe, μέσω μιας σειράς ενεργειών.
«Αντί για παραδοσιακές μεθόδους phishing, οι επιτήδειοι βασίστηκαν σε κανάλια του Telegram για να διανείμουν το κακόβουλο λογισμικό. Σε προηγούμενες εκστρατείες, παρατηρήσαμε την ίδια τακτική να χρησιμοποιεί και άλλες πλατφόρμες για μηνύματα, όπως το Skype, ως μέσα για την αρχική μόλυνση. Αυτή η μέθοδος μπορεί να καταστήσει τα πιθανά θύματα πιο επιρρεπή στο να εμπιστευτούν τον αποστολέα και να ανοίξουν το κακόβουλο αρχείο, σε σύγκριση με έναν ιστότοπο phishing. Η λήψη αρχείων μέσω εφαρμογών messaging μπορεί επίσης να παράγει λιγότερες προειδοποιήσεις ασφαλείας σε σύγκριση με τις τυπικές λήψεις από το διαδίκτυο, κάτι που ευνοεί τους επιτήδειους», εξηγεί ο Maher Yamout, επικεφαλής ερευνητής ασφάλειας της GReAT. «Ενώ συνήθως συμβουλεύουμε να είστε σε επιφυλακή για ύποπτα emails και συνδέσμους, αυτή η εκστρατεία υπογραμμίζει την ανάγκη για προσοχή και κατά την αλληλεπίδραση μέσω εφαρμογών μηνυμάτων, όπως το Skype και το Telegram».
Εκτός από τη χρήση του Telegram για τη διανομή του κακόβουλου λογισμικού, οι επιτιθέμενοι φρόντισαν να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους ασφάλεια και να καλύψουν τα ίχνη τους μετά την παραβίαση. Μετά την εγκατάσταση, το κακόβουλο λογισμικό διέγραψε τα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του εμφυτεύματος DarkMe. Για να εμποδίσουν περαιτέρω την ανάλυση και την ανίχνευση, αφού πέτυχαν τον στόχο τους, οι δράστες αύξησαν το μέγεθος του αρχείου του εμφυτεύματος και διέγραψαν άλλα ίχνη, όπως αρχεία που προκύπτουν μετά την εκμετάλλευση, εργαλεία και κωδικούς μητρώου.
Η Deathstalker, γνωστή και ως Deceptikons, είναι μια ομάδα επιτήδειων που δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2018, πιθανώς από το 2012. Πιστεύεται ότι είναι μια ομάδα μισθοφόρων κυβερνοεγκληματιών ή hackers προς ενοικίαση, με ικανότητες ανάπτυξης εσωτερικών εργαλείων και κατανόησης του οικοσυστήματος των επιθέσεων τύπου APT. Ο κύριος στόχος της ομάδας είναι η συλλογή επιχειρηματικών, χρηματοοικονομικών και ιδιωτικών προσωπικών πληροφοριών, πιθανώς για σκοπούς ανταγωνιστικής ή επιχειρηματικής πληροφόρησης που εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Συνήθως στοχοποιούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, fintech, δικηγορικά γραφεία και σε κάποιες περιπτώσεις κυβερνητικούς φορείς. Παρά το είδος των στόχων της, η DeathStalker δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί να κλέβει κεφάλαια, γεγονός που οδήγησε την Kaspersky στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ιδιωτική υπηρεσία πληροφόρησης.
Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον η τάση της ομάδας αυτής να προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη για τις δραστηριότητές της, μιμούμενη άλλους φορείς APT και ενσωματώνοντας ψευδή διακριτικά.
Για την προσωπική σας ασφάλεια, η Kaspersky προτείνει τα εξής μέτρα:
Για να προστατευθούν ενάντια στις προηγμένες απειλές, οι ειδικοί ασφαλείας της Kaspersky προτείνουν στους οργανισμούς:
Το Disney+, αποκάλυψε το νέο trailer και poster, της νέας σειράς της Lucasfilm, Star Wars: Skeleton…
Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος που εξηγεί γιατί δεν έχουμε ακόμη αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης ικανούς να…
Η SEGA δουλεύει πάνω σε ένα νέο παιχνίδι Virtua Fighter για πρώτη φορά από το…
Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, μια νέα μελέτη από ερευνητές του MIT εξέτασε ποιες εργασίες θα μπορούσαν…
Ο Donald Trump διετέλεσε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 2017 έως το 2021.…
Η Rockstar έχει παραμείνει αρκετά σιωπηλή από το αρχικό trailer της ανακοίνωσης του Grand Theft…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment