Ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα η Κίνα θα απαντούσε στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα με τις δικές της κυρώσεις. Ένας νέος κανονισμός περιορίζει σημαντικά τις εξαγωγές πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του νιτριδίου του γαλλίου (GaN) και του διοξειδίου του γερμανίου (GeO2), τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία των chipsets.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, οι εταιρείες που εξάγουν 38 πρώτες ύλες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση άδειας. Η κίνηση αυτή προφανώς στοχεύει στις βιομηχανίες τσιπ και τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αν και δεν είναι η πρώτη, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη στον συνεχιζόμενο τεχνολογικό πόλεμο, με τους νέους κανόνες να τίθενται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Η απαγόρευση των εξαγωγών στην Κίνα εισήχθη λίγο μετά την επιβολή περιορισμών από την ολλανδική κυβέρνηση στις εξαγωγές της ASML σε κινεζικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η ASML είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που παράγει λιθογραφικές μηχανές υψηλής ακρίβειας, οι οποίες χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κατασκευής τσιπ. Η ολλανδική κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και καιρό υπό την πίεση των ΗΠΑ να μην πουλήσει αυτές τις μηχανές στους Κινέζους.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν την κίνηση αυτή κρίσιμη στον τεχνολογικό πόλεμο. Η Κίνα ελέγχει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων μετάλλων. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιπ, στις τηλεπικοινωνίες και στα αμυντικά συστήματα. Το γάλλιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή τσιπ. Όταν συνδυάζεται με άλλα στοιχεία, βελτιώνει την ταχύτητα μετάδοσης και την αποδοτικότητα σε διάφορα προϊόντα. Τα πιο κρίσιμα είναι οι οθόνες τηλεφώνων, τα ηλιακά πάνελ και τα ραντάρ.
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής αυτών των μετάλλων στον κόσμο και σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ καλύπτει το 94% της παγκόσμιας προσφοράς γαλλίου και το 83% της παγκόσμιας προσφοράς γερμανίου. Η εισαγωγή γαλλίου στις ΗΠΑ εκτιμήθηκε στα 225 εκατ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία.
Παρόλα αυτά, ο περιορισμός αυτός δεν θα βλάψει τη Δύση μακροπρόθεσμα. Η κινεζική κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα μέταλλα αυτά μπορούν να βρεθούν και σε άλλες χώρες. Πρωταρχικός στόχος τους είναι να επιβραδύνουν τη δυτική βιομηχανία τσιπ, καθώς πιθανώς θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να βρεθούν νέοι προμηθευτές.
Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει, ωστόσο, μερικά χρόνια. Εν τω μεταξύ, η Κίνα ελπίζει να επιταχύνει την παραγωγή τσιπ για να φτάσει κατασκευαστές όπως η TSMC και η Samsung. Οι δύο τελευταίοι είναι επί του παρόντος οι μόνοι που είναι σε θέση να κατασκευάζουν τσιπ αιχμής. Όπως γνωρίζουμε, αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες smartphones, υπολογιστών και αυτοκινήτων.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ακόμη και αν οι δυτικές χώρες ξεκινήσουν την παραγωγή αυτών των υλικών σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η απαγόρευση εξαγωγών της Κίνας θα επηρεάσει την τιμή τους.
Σε αυτό το σημείο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα τελειώσει αυτός ο τεχνολογικός πόλεμος. Κάθε πλευρά έχει το δικό της νόμιμο δικαίωμα να μην πουλάει τίποτα σε κανέναν. Παρόλα αυτά, αντιτίθεται εμφανώς σε όλους τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και σίγουρα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο χάος στην αγορά. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και να προκαλέσει νέες ελλείψεις, ενώ τα τελικά προϊόντα θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβά για τον τελικό καταναλωτή.
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!