Απίστευτο ρεκόρ ταχύτητας Internet στην Ιαπωνία με…402Tbps!

0


Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν για άλλη μια φορά να διαλύσουν το παγκόσμιο ρεκόρ συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο, καθώς πέτυχαν ταχύτητες που ξεπέρασαν τα 400Tbps, με αποτέλεσμα να μπορούν να κατεβάζουν δεδομένα με θεωρητική ταχύτητα 50TB/s (π.χ. το Baldur’s Gate 3 μέσα σε…4ms)!

Σε μια νέα αναφορά από το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (NICT) της Ιαπωνίας, η ομάδα ανέφερε ότι πέτυχε ταχύτητα 402 Terabits ανά δευτερόλεπτο (402Tbps). Τα προηγούμενα ρεκόρ ταχύτητας σύνδεσης στο Διαδίκτυο είχαν καταρριφθεί τον Οκτώβριο του 2023, με 321Tbps, και παλαιότερα τον Μάρτιο του 2022, με 226Tbps.

Τα 402Tbps αντιστοιχούν σε εκπληκτικές ταχύτητες λήψης 50TB/sec, τις οποίες κανένας υπολογιστής στον πλανήτη δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τη σημερινή εποχή. Τα περισσότερα συστήματα διαθέτουν ενσωματωμένη συνδεσιμότητα Ethernet 1GbE, που επιτρέπει ταχύτητες 110MB/sec, ενώ τα 10GbE μπορούν να εισαγάγουν πάνω από 1TB/sec (1000MB/sec+). Έτσι, ακόμη και με 10GbE Ethernet, δεν θα μπορέσετε να πλησιάσετε καν τα 50TB/sec, ενώ ακόμη και οι ταχύτεροι SSD Gen5 φτάνουν τα 14GB/sec.

Έτσι, το Ethernet, το router και ο SSD δεν είναι ούτε κατά διάνοια ικανά για αυτές τις ταχύτητες… γεγονός που καθιστά αυτές τις δοκιμές καθαρά ερευνητικού χαρακτήρα του τι θα μπορούσε να είναι εφικτό με τις σημερινές υποδομές.

Παρά τις μελλοντικές προκλήσεις, το επίτευγμα αυτό αναδεικνύει τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Καθώς η ζήτηση για ταχύτερες υπηρεσίες διαδικτύου και δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται, καινοτόμες λύσεις όπως αυτή που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του NICT αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Η τεχνολογία WDM (“multi-band wavelength division multiplexing“), η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ρεκόρ, κερδίζει την προσοχή των ερευνητικών κύκλων ως μέσο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανάγκης για οπτικό εύρος ζώνης μετάδοσης. Με την επέκταση του bandwidth μετάδοσης μέσω οπτικών ινών χάρη στη χρήση νέων φασματικών παραθύρων, η WDM προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση για την ενίσχυση της χωρητικότητας μετάδοσης χωρίς την ανάγκη εκτεταμένων αλλαγών στις υποδομές.

[via]



Πηγή