Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica, η Facebook είχε υποσχεθεί ότι θα ενημέρωνε κάθε χρήστη ξεχωριστά για το ενδεχόμενο ο λογαριασμός του να έχει αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την συγκεκριμένη ή από κάποια άλλη εταιρεία. Από εχτές το απόγευμα έχει ξεκινήσει σταδιακά η ενημέρωση των χρηστών και η Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά:
” Από τη Δευτέρα, 9 Απριλίου, θα εμφανίζουμε στο επάνω μέρος του News Feed μια ειδοποίηση που θα ενημερώνει τον χρήστη σχετικά με τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί και τις πληροφορίες που μοιράζεται μαζί τους. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να αφαιρούν με ευκολία τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν. Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας, θα ενημερώνουμε και τους χρήστες που έπεσαν θύματα της Cambridge Analytica”
Αν, λοιπόν, τα δεδομένα σας είχαν περάσει στα χέρια της Cambridge Analytica ή σε άλλη εταιρεία που έχει εκδιωχθεί από το κοινωνικό δίκτυο, τότε θα δείτε τη σχετική ειδοποίηση στο News Feed του λογαριασμού σας που θα σας εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί.
Να σημειωθεί ότι η Facebook ανακάλυψε ακόμα μία εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που χρησιμοποιήσε εφαρμογή quiz για να πάρει στα χέρια της δεδομένα χρηστών εν αγνοία τους. Ο λόγος για την Cubeyou, η οποία δημιούργησε quiz με την ταμπέλα της “μη κερδοσκοπικής ακαδημαϊκής έρευνας”, αλλά αποδείχτηκε ότι μοιραζόταν τα δεδομένα των χρηστών με διαφημιστικές εταιρείες!
Η Facebook έχει αναστείλει τη λειτουργία της Cubeyou στο κοινωνικό δίκτυο και προχωρά σε επιπλέον έρευνες για τις πρακτικές της, καθώς εμπλέκεται στην υπόθεση και το τμήμα Psychometrics Lab του Cambridge University.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι η πέτρα του σκανδάλου, η Cambridge Analytica, έχει περάσει στην αντεπίθεση για να καθαρίσει το όνομα της. Χαρακτηριστικά τονίζει ότι:
- Δεν πραγματοποίησε καμία παράνομη ή ανήθικη ενέργεια για να πάρει στα χέρια της τα δεδομένα των χρηστών, κάτι που έγινε με τη ρητή έγκριση τους.
- Δεν χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να επηρεάσει τα αποτελέσματα των Αμερικανικών Εκλογών και του δημοψηφίσματος για το Brexit.
- Στις ΗΠΑ ανέλυσε δεδομένα που έλαβε από το μητρώο των Ρεπουμπλικανών και από αυτά που μοιράζονται οικειοθελώς οι πολίτες.
- Στη Βρετανία ανέθεσε τη συλλογή δεδομένων στην AggregateIQ (η οποία επίσης πήρε πόδι από το Facebook) και δεν συμμετείχε με καμία ενέργεια προς τη μία ή την άλλη επιλογή του δημοψηφίσματος
- Ξεκαθαρίζει ότι ο Christopher Wylie (αυτός που τα έβγαλε όλα στη φόρα) είναι στέλεχος της SCL Elections και κακώς παρουσιάζεται από τα media ως συνιδρυτής της Cambridge Analytica. Επίσης, καταγγέλουν ότι δεν έχει καμία πρόσφατα γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει.
- Στην πραγματικότητα ήρθαν στα χέρια τους δεδομένα από 30 εκατ. λογαριασμούς και όχι από 87 εκατ.
Ένας κακός χαμός γίνεται τις τελευταίες ημέρες και φανταστείτε τι έχει να γίνει μετά την αυριανή κατάθεση του Mark Zuckerberg στο Κογκρέσο…
[1, 2, 3]