Ανέλυσε την ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη TRAPPIST-1 b

5


Πίσω στο 2017, η NASA είχε ανακοινώσει πως ανακάλυψε ένα σύστημα 7 εξωπλανητών που κινούνται γύρω από τον κόκκινο νάνο TRAPPIST-1 σε απόσταση μόλις 40 ετών φωτός μακριά από το Ηλιακό Σύστημα μας. Το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον διότι οι 6 εσωτερικοί πλανήτες διαθέτουν μάζα και θερμοκρασία παρόμοια με αυτήν της Γης, επομένως, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποιες μορφές ζωής.

Τώρα, με την βοήθεια του πανίσχυρου James Webb Space Telescope (JWST) και των προηγμένων οργάνων του, η διαστημική υπηρεσία προχώρησε στην ανάλυση της ατμόσφαιρας ενός εκ των εξωπλανητών που προαναφέραμε (του TRAPPIST-1 b). Με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας μετάδοσης, το όργανο ανάλυσης υπέρυθρης ακτινοβολίας του JWST ανέλυσε το φάσμα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τον εξωπλανήτη. Όταν ο TRAPPIST-1 b περνά μπροστά από το άστρο του, η ατμόσφαιρα του μπλοκάρει συγκεκριμένα μήκη κύματος ανάλογα με τα μόρια που βρίσκονται σε αυτήν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι ερευνητές έλαβαν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της ακτινοβολίας του κόκκινου νάνου και κατέληξαν ότι είτε δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, είτε είναι ιδιαίτερα λεπτή και περιλαμβάνει πολύ μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου ή μορίων νερού.

Όπως δήλωσε ο Ryan McDonald, εκ των συγγραφέων της μελέτης,

Οι παρατηρήσεις μας δεν έδειξαν την ύπαρξη ατμόσφαιρας στον TRAPPIST-1 b. Αυτό μας λέει πως είτε πρόκειται για έναν βραχώδη εξωπλανήτη με εξαιρετικά αραιά σύννεφα σε μεγάλο υψόμετρο, είτε υπάρχουν βαριά μόρια όπως αυτά του διοξειδίου του άνθρακα που καθιστούν την ατμόσφαιρα πολύ μικρή για να εντοπιστεί. Αυτό που βλέπουμε όμως, είναι ότι το άστρο του συστήματος κυριαρχεί και πιθανότατα θα έχει την ίδια ακριβώς επίδραση και στους υπόλοιπους εξωπλανήτες του συγκεκριμένου συστήματος.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν πως ο TRAPPIST-1 b επελέγη κυρίως ως δοκιμή για τα όργανα του JWST προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την δραστηριότητα του άστρου. Αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, οι ερευνητές θεωρούν πως υπάρχει ενδεχόμενο να εντοπίσουν πιο πυκνή ατμόσφαιρα στους TRAPPIST-1 d, e και f που κινούνται εντός της βιώσιμης ζώνης γύρω από τον κόκκινο νάνο.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή