Categories: Apple

Ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση της χάριν στο Princeton


Η Πυρηνική Σύντηξη, η ίδια διαδικασία που «τρέφει» τον Ήλιο, πλησιάζει στο να γίνει πραγματικότητα στη Γη. Αρκετές μελέτες εργάζονται για τη βελτίωση των διαδικασιών που θα την καταστήσουν δυνατή, και τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκε ένα σημαντικό κομμάτι από ερευνητές του Εργαστηρίου Φυσικής Πλάσματος του Princeton (PPPL). Η αμερικανική ομάδα ανέπτυξε μια απίστευτα λειτουργική μέθοδο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θέρμανσης του πλάσματος, ένα από τα κύρια εμπόδια στην κατασκευή εμπορικά βιώσιμων αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης.

Η πυρηνική σύντηξη είναι μια από τις πιο συναρπαστικές υποσχέσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο σε όλους πόσο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διαχείριση της ενέργειας σε όλο τον πλανήτη. Για να κατανοήσετε τις δυνατότητές της, σκεφτείτε απλώς ότι η τήξη ενός μόνο γραμμαρίου καυσίμου δευτέριου-τριτίου θα μπορούσε να παράγει το ενεργειακό ισοδύναμο 9 τόνων πετρελαίου ή αρκετών τόνων άνθρακα, χωρίς την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.

Τι κάνει όμως αυτή τη διαδικασία τόσο περίπλοκη; Το πιο ευαίσθητο σημείο βρίσκεται στο πλάσμα, ένα ιονισμένο αέριο που πρέπει να θερμανθεί σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες – μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, πολύ υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν στον πυρήνα του Ήλιου. Μέχρι τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επίτευξη αυτών των ακραίων θερμοκρασιών σχετιζόταν με το φαινόμενο των λεγόμενων «αργών τρόπων», παρασιτικών κυμάτων που διασκορπούσαν την ενέργεια και μείωναν την αποτελεσματικότητα της θέρμανσης.

Η καινοτομία προέρχεται από την έξυπνη χρήση των κλωβών Faraday, μεταλλικών δομών που λειτουργούν ως φίλτρο για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Μέσω δισδιάστατων προσομοιώσεων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με την τοποθέτηση αυτών των κλωβώβ με κλίση πέντε μοιρών σε σχέση με την κεραία που παράγει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για θέρμανση, επιτυγχάνεται ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα: οι αργοί τρόποι εξαλείφονται αποτελεσματικά, ενώ τα κύματα που είναι χρήσιμα για θέρμανση (τα λεγόμενα κύματα ελικώνα) μπορούν να περάσουν ανενόχλητα.

Η διαδικασία θυμίζει κάπως τη λειτουργία ενός φούρνου μικροκυμάτων, όπου τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μεταφέρουν ενέργεια στα μόρια νερού του τροφίμου, κάνοντάς τα να δονηθούν και παράγοντας θερμότητα. Η διαφορά έγκειται στην ακρίβεια και την πολυπλοκότητα του ελέγχου που είναι απαραίτητος για την πυρηνική σύντηξη.

Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή ο προσανατολισμός του κλωβού Faraday αποδείχθηκε καθοριστικός: αυξάνοντας τη γωνία πέραν των πέντε μοιρών, η συχνότητα των αργών τρόπων αυξάνεται ραγδαία, αποδεικνύοντας πόσο λεπτή είναι η ισορροπία που απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας.

Για άλλη μια φορά, έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός στην έρευνα, το οποίο θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει στην κατασκευή πρακτικών και κλιμακούμενων αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης. Η ομάδα του Princeton σχεδιάζει ήδη περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση άλλων μεθόδων ελέγχου των αργών τρόπων, με στόχο να γίνει πιο προσιτή η επίτευξη των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που απαιτούνται για τις αντιδράσεις σύντηξης.

Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με τον περιορισμό του πλάσματος, αλλά γίνεται επίσης σκληρή δουλειά σε αυτή την πτυχή. Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις, η Novatron Fusion Group ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του project TauEB. Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω project έγκειται στη μοναδική προσέγγιση που συνδυάζει τρεις διαφορετικές τεχνικές φυσικού περιορισμού.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Χριστούγεννα με σούπερ παιχνιδάρα δώρο από το Epic Games Store

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Χριστουγεννιάτικο δώρο από το Epic Games Store είναι ένας πολύ δυνατός…

6 ώρες ago

Από το πρώτο «Merry Christmas» του 1992 στα 25 και άνω δισ. SMS σήμερα -Η επανάσταση της επικοινωνίας

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1992 ο 22χρονος τότε προγραμματιστής Neil Papworth από το…

6 ώρες ago

H επανάσταση της επικοινωνίας: Από το πρώτο «Merry Christmas» του 1992 στα 25 δισ. SMS σήμερα

H επανάσταση της επικοινωνίας: Από το πρώτο «Merry Christmas» του 1992 στα 25 δισ. SMS…

9 ώρες ago

Επτά σπουδαίες ανακαλύψεις και επιτεύγματα στην υγεία και την ιατρική που έγιναν το 2024

Επτά σπουδαίες ανακαλύψεις και επιτεύγματα στην υγεία και την ιατρική που έγιναν το 2024 -…

13 ώρες ago

Η νέα limited σειρά του Netflix με πρωταγωνιστή τον Robert De Niro!

Δεν βλέπεις κάθε μέρα έναν γίγαντα του κινηματογράφου, όπως ο Robert De Niro, να πρωταγωνιστεί…

15 ώρες ago

Η αντιπρόταση της Google στην οδηγία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πώληση του Chrome

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διερευνούν την δεσπόζουσα θέση της Google με το Chrome και σε…

15 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.