Ένα συναρπαστικό νέο video δείχνει πώς το μαγνητικό πεδίο της Γης χάλασε και εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου «γεγονότος πολικής αντιστροφής» του πλανήτη μας, πριν από περίπου 41.000 χρόνια. Ένα συναρπαστικό ηχόχρωμα από «εξωγήινους» ήχους που τρίζουν τονίζει την πίεση που ασκήθηκε στην αόρατη προστατευτική ασπίδα του πλανήτη μας.
Το μαγνητικό πεδίο της Γης, ή μαγνητόσφαιρα, σχηματίστηκε για πρώτη φορά πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια και δημιουργείται από τον στροβιλιζόμενο μεταλλικό ωκεανό μέσα στον εξωτερικό πυρήνα του πλανήτη μας. Η φυσαλίδα του μαγνητισμού θωρακίζει τη ζωή στη Γη από την ηλιακή ακτινοβολία και τις κοσμικές ακτίνες υψηλής ενέργειας. Ωστόσο, κάθε τόσο, το εσωτερικό δυναμό της Γης εξασθενεί, επιτρέποντας την εναλλαγή των μαγνητικών πόλων του πλανήτη.
Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν πριν από περίπου 41.000 χρόνια, όταν η μαγνητόσφαιρα εξασθένησε ξαφνικά και άλλαξε για λίγο τους πόλους της κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων. Αποδείξεις αυτής της γεωμαγνητικής εκτροπής, γνωστής ως συμβάν Laschamp, μπορούν να βρεθούν σε αρχαίες ροές λάβας, οι οποίες περιέχουν ασυνήθιστα υψηλές αναλογίες ορισμένων ισοτόπων που προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας. Παλαιότερες έρευνες σε απολιθωμένους δακτυλίους δέντρων αποκάλυψαν επίσης ότι η μαγνητόσφαιρα μειώθηκε περίπου στο 5% της σημερινής της ισχύος, επιτρέποντας στην ηλιακή ακτινοβολία να ζωγραφίζει σέλας σε όλο τον ισημερινό.
Το νέο video, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Οκτωβρίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), δείχνει πώς οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου μέσα στη μαγνητόσφαιρα στρεβλώθηκαν και εξασθένησαν κατά τη διάρκεια του συμβάντος Laschamp. Το animation, το οποίο καλύπτει περίπου 3.000 χρόνια, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από την αποστολή Swarm του ESA, μια τριάδα δορυφόρων που παρακολουθούν τη μαγνητόσφαιρα από το 2013. Τα δεδομένα βοήθησαν επίσης τους ερευνητές να δημιουργήσουν ένα αγχωτικό «ηχητικό τοπίο» που συνοδεύει το υλικό, το οποίο τονίζει την τεράστια πίεση που ασκήθηκε στη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεγονότος.
«Η διαδικασία μετατροπής των ήχων με δεδομένα είναι παρόμοια με τη σύνθεση μουσικής από παρτιτούρα», γράφουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσουν μουσικά όργανα, η ομάδα χρησιμοποίησε ηχογραφήσεις φυσικών θορύβων, όπως το τρίξιμο του ξύλου και η πτώση βράχων, για να δημιουργήσει παράξενους «εξωγήινους ήχους».
Η ίδια ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε προηγουμένως παρόμοιες τεχνικές για να δημιουργήσει ένα άλλο ηχητικό τοπίο που δείχνει πώς άλλαξε η μαγνητόσφαιρα τα τελευταία 100.000 χρόνια, σύμφωνα με τον ESA.
Άλλοι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει παρόμοια απόκοσμες ηχογραφήσεις των κυμάτων πλάσματος από τον Ήλιο που συντρίβονται στη μαγνητόσφαιρα σε πραγματικό χρόνο.
Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στη θέση των μαγνητικών πόλων της Γης, σε συνδυασμό με την έρευνα που αποκάλυψε ότι η μαγνητόσφαιρα είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις αλλαγές από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως, πυροδότησαν προηγουμένως φήμες ότι μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ακόμη γεγονότος αντιστροφής των πόλων, το οποίο θα μπορούσε να είναι δυνητικά καταστροφικό για την ανθρωπότητα.
Ωστόσο, αυτό είναι αναληθές και τα γεγονότα πολικής αντιστροφής συμβαίνουν συνήθως μόνο κάθε 300.000 χρόνια, σύμφωνα με τη NASA.
[via]
Ο Τζέφρι Χίντον λέει ότι υπάρχει 10% με 20% πιθανότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη να οδηγήσει…
Ο «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιεί: Θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα στα επόμενα 30…
Θεωρητικά τίποτα δεν θα έπρεπε να διαφεύγει από τον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, ωστόσο…
Ο πρόεδρος Donald Trump ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναβάλει τον νόμο που θα…
Φτάσαμε αισίως στο 9ο δωρεάν game του Epic Games Store για τη φετινή εορταστική περίοδο,…
Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι φέρνει την υψηλή τεχνολογία οθονών της σε ένα…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment