Categories: Google

Αγωγή κατά της Meta διότι εκπαιδεύει τα AI μοντέλα της με προστατευμένο περιεχόμενο


Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακτήσει τον κόσμο και φαίνεται να είναι το θέμα της μόδας μεταξύ των τεχνολογικών ηγετών της Silicon Valley. Παρόλο που ο όρος «AI» υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, η χρήση του έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα, χάρη σε μεγάλο βαθμό στο ChatGPT, το δημοφιλές chatbot της OpenAI με το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM).

Τα LLM όπως το ChatGPT είναι όλη η μαγεία, αλλά δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την ανάπτυξή τους. Τα μοντέλα πίσω από αυτά τα chatbots εκπαιδεύονται σε σύνολα δεδομένων που προέρχονται από ανθρώπους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Οι δημιουργοί, όπως είναι κατανοητό, δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι η δουλειά τους τροφοδοτείται στη μηχανή AI χωρίς αμοιβή ή συγκατάθεση.

Για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες εγκατέλειψαν το X/Twitter για το Bluesky αφού έμαθαν ότι ο Elon Musk εκπαίδευε την AI του, το Grok, με αναρτήσεις της πλατφόρμας. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι χρήστες του Bluesky εξοργίστηκαν όταν ένας υπάλληλος του Hugging Face ανέβασε ένα σύνολο δεδομένων που περιείχε 1 εκατομμύριο αναρτήσεις του Bluesky για εκπαίδευση AI. Οι ανησυχίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα στην AI δεν είναι αστείο, και τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη οδηγήσει σε πολλαπλές αγωγές.

Μια νέα αγωγή κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας, κατηγορώντας τη Meta ότι εκπαίδευσε τα AI μοντέλα της Llama σε ένα σύνολο δεδομένων με πειρατικά ηλεκτρονικά βιβλία και άρθρα, υποτίθεται με την έγκριση του Mark Zuckerberg.

Οι ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Sarah Silverman και Ta-Nehisi Coates, ισχυρίζονται ότι η Meta χρησιμοποίησε το LibGen, ένα αυτοαποκαλούμενο «aggregator links», ως σύνολο δεδομένων για την εκπαίδευση του Llama. Το δικαστικό έγγραφο αναφέρει:

Το «σύνολο δεδομένων Libgen» είναι ένα σκιώδες, ή πειρατικό, σύνολο δεδομένων που περιέχει έργα μεγάλων εκδοτών όπως οι Cengage Learning, Macmillan Learning, McGraw Hill και Pearson Education (οι οποίοι έκαναν μήνυση για να εμποδίσουν την πειρατεία από το LibGen).

Κατά τα φαινόμενα, η Meta κατέθεσε πέρυσι ότι είχε χρησιμοποιήσει το LibGen για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα Llama με την άδεια του Zuckerberg. Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι αφού η Meta πήρε δεδομένα από το LibGen, προσπάθησε να αφαιρέσει όλες τις πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων από το υλικό που είχε πάρει.

Είναι πλέον σαφές ότι η Meta αφαίρεσε παράνομα τις πληροφορίες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων («CMI») από τα έργα των εναγόντων που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των μοντέλων Llama προκειμένου να διευκολύνει και να αποκρύψει την εκτεταμένη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Meta να σαρώσει το LibGen και να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του για την εκπαίδευση του Llama συνιστά παραβίαση του νόμου της Καλιφόρνιας περί πρόσβασης σε δεδομένα υπολογιστών και απάτης (CDAFA).

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ο επικεφαλής επιστήμονας Τεχνητής Νοημοσύνης της Meta, Yann LeCun, προκάλεσε αντιδράσεις πέρυσι όταν πρότεινε στο X (πρώην Twitter) ότι οι συγγραφείς βιβλίων θα πρέπει να διαθέτουν ελεύθερα τα έργα τους.

Δεν έχουμε ακόμη ετυμηγορία για την υπόθεση της Meta, αλλά η μάχη απέχει πολύ από το να τελειώσει. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να υπεισέρχεται όλο και πιο βαθιά στη ζωή μας, να περιμένετε περισσότερες αγωγές όπως αυτή.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Η TCL φέρνει την επανάσταση στο έξυπνο σπίτι [CES 2025]

Στην CES 2025, η TCL κάνει την τεχνολογία πιο ανθρώπινη, προσφέροντας στους καταναλωτές μια καθηλωτική…

4 ώρες ago

Ανακοίνωσε επένδυση $20 δισ. για κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο επερχόμενος πρόεδρος Donald Trump άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου στο Mar-a-Lago στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώνοντας…

4 ώρες ago

Απίστευτα υψηλό το κόστος ανάπτυξης των παιχνδιών

Η Activision κυκλοφορεί κάθε χρόνο παιχνίδια Call of Duty εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και…

4 ώρες ago

Τέλος τα φίλτρα ομορφιάς σε Instagram, WhatsApp και Facebook – Τι αλλάζει και γιατί αποφασίστηκε

Τέλος τα φίλτρα ομορφιάς σε Instagram, WhatsApp και Facebook – Τι αλλάζει και γιατί αποφασίστηκε…

4 ώρες ago

Η εταιρεία δεν δίνει δεκάρα για τους πειρατές του Windows

Ένας πρώην υπάλληλος της Microsoft δημοσιεύει στο X ότι η Microsoft δεν ενδιαφέρεται για την…

4 ώρες ago

Νέα καθυστέρηση στην κυκλοφορία του

Το Assassin's Creed Shadows, η επόμενη μεγάλη προσθήκη σε ένα από τα μεγαλύτερα franchise της…

4 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.