Ίσως πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν αποφασίσετε τι θα φάτε στο επόμενο γεύμα σας, γιατί ανάλογα με το τι θα επιλέξετε, μπορεί να χάσετε πολύτιμες στιγμές από τη ζωή σας. Ο διατροφολόγος Luis Alberto Zamora αποκάλυψε πώς τα ανθυγιεινά προϊόντα επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής σε μια τηλεοπτική ενότητα για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF).
Αναφέρθηκε σε μελέτη ερευνητών του University of Michigan, η οποία υπολόγισε ακριβώς πόσο χρόνο αφαιρούν τα δημοφιλή UPFs από τη ζωή ενός ατόμου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα χοτ ντογκ σας κοστίζει κατά μέσο όρο 36 λεπτά, και αν το συνοδεύσετε με ένα αναψυκτικό, σας αφαιρεί άλλα 12 λεπτά από τη ζωή σας. Η έρευνα όμως δεν απέφερε μόνο κακά νέα, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ορισμένων ειδών ψαριών μπορεί να σας προσθέσει 28 λεπτά ζωής.
Η μελέτη κατέταξε περισσότερα από 5.800 αμερικανικά τρόφιμα και προσδιόρισε το κόστος τους για την Υγεία, αναλύοντάς τα με βάση τα πρόσθετα και τα μικρο- και μακρο-θρεπτικά συστατικά τους, όπως τα λίπη, οι θερμίδες και τα σάκχαρα. Αν και πολλά αγαπημένα φαγητά, όπως τα χοτ ντογκ, η πίτσα και τα μακαρόνια με τυρί, βρέθηκαν να μειώνουν τη διάρκεια ζωής, κάποια άλλα (όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και ακόμη και τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ) βρέθηκαν στην πραγματικότητα να βοηθούν κάποιον να ζήσει περισσότερο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για κάθε 10% των ημερήσιων θερμίδων από φρούτα και λαχανικά αντί για μοσχαρίσιο και επεξεργασμένο κρέας, κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 48 λεπτά στη διάρκεια ζωής του. Ο Dr. Olivier Jolliet, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε:
Η επείγουσα ανάγκη διατροφικών αλλαγών για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας… είναι ξεκάθαρη. Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι οι μικρές, στοχευμένες αντικαταστάσεις προσφέρουν μια εφικτή και ισχυρή στρατηγική για την επίτευξη σημαντικών οφελών για την υγεία και το περιβάλλον, χωρίς να απαιτούνται δραματικές αλλαγές στη διατροφή.
Σχεδόν το 75% των τροφίμων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ θεωρούνται υπερ-επεξεργασμένα και βρίθουν από πρόσθετα και δυνητικά επιβλαβή συστατικά. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε UPFs και περισσότερων από 30 παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών καρκίνων, και πρόωρου θανάτου.
Στη μελέτη, τα τρόφιμα που αναλύθηκαν κυμαίνονταν από επεξεργασμένα κρέατα και γλυκά μέχρι πιο υγιεινά πιάτα όπως τα ψάρια και τα λαχανικά. Συνολικά, η μελέτη του University of Michigan διαπίστωσε ότι τα χοτ ντογκ ήταν τα χειρότερα τρόφιμα, ακολουθούμενα από τα αλλαντικά όπως το προσούτο, τα οποία θα μπορούσαν να σας κοστίσουν 24 λεπτά ζωής.
Τα αυγά και τα σάντουιτς πρωινού ήταν τα τρίτα, με το καθένα από αυτά να αφαιρεί 13,6 λεπτά από την διάρκεια της υγιούς ζωής ενός ατόμου. Ειδικά τα χοτ ντογκ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να συντομεύσουν τη ζωή, επειδή περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία είναι συντηρητικά. Επιπλέον, αυτά μπορούν να μετατραπούν σε μια ουσία που συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τον οργανισμό μετά την κατανάλωσή τους. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.
Τόσο το μπέικον, το οποίο αφαιρεί 6 λεπτά ζωής, όσο και τα τσίζμπεργκερ, τα οποία αφαιρούν 9 λεπτά, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, επειδή πρόκειται για κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει αυτά τα συστατικά με τον καρκίνο. Τα μπέργκερ ενδέχεται επίσης να μαγειρεύονται σε φυτικό λάδι που μπορεί να περιέχει ενώσεις – όπως αλδεΰδη – που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Έχουν επίσης εγερθεί ανησυχίες για γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι οποίες σας στερούν 12 λεπτά ζωής, αφού μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποδείξει τη σχέση αυτή στους ανθρώπους.
Από την άλλη πλευρά, η στροφή σε μια διατροφή περισσότερο φυτικής προέλευσης και η απομάκρυνση από τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μέσω της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και άλλων παθήσεων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ ήταν η καλύτερη τροφή για την προσθήκη ετών με υγεία – προσφέροντας 32 λεπτά. Παράλληλα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι ήταν οι δεύτεροι καλύτεροι με 24 λεπτά κέρδος και τα φρούτα ήταν τα τρίτα με 10 λεπτά κέρδος.
Για τη μελέτη, η ομάδα ανέπτυξε μια νέα βαθμολογία που ονομάστηκε «Δείκτης Διατροφικής Υγείας», η οποία υπολόγισε την επιβάρυνση της υγείας από συγκεκριμένες μερίδες τροφίμων με βάση τα λεπτά υγιούς ζωής που χάνονται ή κερδίζονται από την κατανάλωσή τους.
Αναπτύχθηκε από τη μελέτη Global Burden of Disease, στην οποία η συνολική επίπτωση και η θνησιμότητα από συγκεκριμένες ασθένειες συνδέθηκαν με τις διατροφικές επιλογές των ατόμων.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές και να περιορίζουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Αυτό βασίστηκε σε μια ανασκόπηση πολυάριθμων μελετών που συνέδεαν τα κρέατα με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.
Η αλήθεια είναι ότι μας φαίνονται περίεργες αυτές οι προσθαφαιρέσεις λεπτών υγιούς ζωής με βάση του τί καταναλώνουμε, αλλά τουλάχιστον και αυτή η έρευνα συμφωνεί με όλες τις προηγούμενες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι υπερεπεξεργασμένες τροφές στον οργανισμό μας.
[via]