Αφότου είδαμε το Samsung Galaxy Z Fold5 που προορίζεται για τον επαγγελματία power user, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το clamshell foldable της εταιρείας που είναι πιο προσιτό και αρκετά πιο ανανεωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Ο λόγος φυσικά για το Galaxy Z Flip5, το οποίο μοιάζει ως η mainstream επιλογή για όσους έχουν να επενδύσουν αυτά τα χρήματα και επιθυμούν να κινηθούν σε ένα διαφορετικό format από τα συμβατικά smartphones.
Ανέκαθεν τα clamshell κινητά είχαν το κοινό τους, ακόμα και από τις εποχές πριν έρθουν τα smartphones στη ζωή μας, καθώς οι καταναλωτές τα επέλεγαν ως πιο στιλάτα και πιο εύχρηστα για την καθημερινότητα τους (ειδικά το γυναικείο κοινό). Για να είμαστε ειλικρινείς, μπορεί ο foldable χαρακτήρας να είναι αρκετά geeky και για το αντρικό κοινό, αλλά αντιλαμβανόμαστε πως η Samsung κοιτάζει περισσότερο στις γυναίκες με τη συγκεκριμένη συσκευή.
Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
Με μια πρώτη ματιά νομίζεις πως δεν άλλαξε κάτι σε σύγκριση με το περυσινό μοντέλο, όμως, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη είναι ο μεντεσές νέας τεχνολογίας που επιτρέπει στη συσκευή να κλείνει σχεδόν ολοκληρωτικά για να μην περνά η σκόνη και η βρομιά στην εσωτερική οθόνη, αλλά και να μειωθεί το βάρος και το πάχος της συσκευής. Η δεύτερη είναι η σημαντικά μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη που προσφέρει πλέον πολύ μεγαλύτερη λειτουργικότητα και άνεση χρήσης προκειμένου να πραγματοποιείς πληθώρα ενεργειών χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να ξεδιπλώσεις το Galaxy Z Flip5.
Η κατασκευή του είναι συμπαγής και πολυτελής με συνδυασμό γυαλιού και αλουμινίου, είναι αρκετά ελαφρύ και μικρό (όταν είναι διπλωμένο) για να χωρά με άνεση σε μια τσέπη ή σε ένα μικρό τσαντάκι, και είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IPX8 για προστασία από νερό μιας και η Samsung αφήνει ηθελημένα στην άκρη την σκόνη επειδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει πως δεν θα περάσει στην εσωτερική οθόνη, παρά τον νέο μεντεσέ.
Εργονομικά είναι τέλειο στο κράτημα και τα κουμπιά φυσιολογικά προσβάσιμα όταν είναι κλειστό, αλλά με ξεδιπλωμένη την εσωτερική οθόνη ανεβαίνουν αρκετά ψηλά και χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσεις την θέση τους.
Στη δεξιά πλευρά έχουμε τα volume και power buttons, με το τελευταίο να φιλοξενεί και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, στην κάτω πλευρά ηχείο, υποδοχή USB-C και δύο μικρόφωνα, στην επάνω πλευρά ακόμη ένα μικρόφωνο και στο πίσω μέρος τους δύο αισθητήρες της κάμερας με τους φακούς να προεξέχουν ελαφρώς από το υπόλοιπο σώμα χωρίς να επηρεάζουν την εμπειρία χρήσης.
Για να το ανοίξεις χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις και τα δύο χέρια, διαφορετικά θα πρέπει να ασκήσεις αρκετή δύναμη με το ένα και αυτό είναι επίφοβο διότι μπορεί να σου γλιστρήσει. Το κλείσιμο γίνεται εύκολα με το ένα χέρι, αλλά συνήθως θα «χώσεις» τον αντίχειρα μέσα στην εσωτερική εύκαμπτη και αρκετά εύθραυστη οθόνη με το ανάλογο ρίσκο. Όπως και στην περίπτωση του Galaxy Z Fold5, έτσι και στο Z Flip5 η εσωτερική οθόνη καλό θα είναι να αντιμετωπίζεται από τον χρήστη με ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί σχετικά εύκολα να γδαρθεί (π.χ. με τα νύχια).
Ξεκινώντας από την εσωτερική οθόνη, είναι αρκετά μακρόστενη και πλαστική στην αίσθηση, αλλά με άψογη εικόνα για να παρακολουθείς videos, ταινίες και να παίζεις games. Το περίφημο crease (η τσάκιση στο σημείο αναδίπλωσης) εξακολουθεί να είναι αρκετά εμφανές όταν είναι έντονα σκοτεινή ή έντονα φωτεινή η οθόνη, παρόλα αυτά, παύει να σε ενοχλεί με την καθημερινή χρήση και ουσιαστικά το μάτι το προσπερνά. Αυτό που δεν το προσπερνά είναι το χέρι, καθώς στα scrollaρίσματα αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει ένα αυλάκι στο συγκεκριμένο σημείο.
Από πλευράς απόδοσης έχουμε ένα ποιοτικό Dynamic AMOLED 2X LTPO panel υψηλής ανάλυσης, με ζωντανά χρώματα και αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας από 1 έως 120Hz ούτως ώστε να εξοικονομείται ενέργεια αν δεν είναι απαραίτητος ο γρήγορος ρυθμός. Είναι αλήθεια πως πρέπει να συνηθίσεις τον μακρόστενο σχεδιασμό, αλλά σίγουρα θα απολαύσεις την παρακολούθηση περιεχομένου και τη περιήγηση στο Internet και τα κοινωνικά δίκτυα ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας χάριν στην πολύ υψηλή φωτεινότητα του (1750nits).
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική οθόνη, η Samsung έκανε άλμα (από 1.9’’ στις 3.4’’) τοποθετώντας ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο panel για να προσδώσει μεγαλύτερη λειτουργικότητα. Από εκεί μπορείς να έχεις πρόσβαση στα quick settings (π.χ. WiFi, Bluetooth κλπ.), να βλέπεις διάφορα widgets (π.χ. καιρός), να βλέπεις τις καρτέλες των ειδοποιήσεων με πιο πλούσιες πληροφορίες, να διαβάζεις emails (όχι όμως να απαντάς σε αυτά), να απαντάς σε μηνύματα από εφαρμογές messaging, να διαχειρίζεσαι την αναπαραγωγή mutlimedia (π.χ. Spotify, Apple Music), να βγάζεις άμεσα φωτογραφίες ενεργοποιώντας την κάμερα με διπλό κλικ στο power button και πολλά άλλα! Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι πως με λίγο ψάξιμο θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τρομερά την εξωτερική οθόνη για να γλιτώσετε από τα συνεχή άνοιξε-κλείσε.
Με εξαίρεση τη μνήμη RAM (8GB αντί 12GB), το Galaxy Z Flip5 φορά το ίδιο hardware με το «επαγγελματικό» Galaxy Z Fold5. Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen2 βελτιστοποιημένος από τη Samsung ειδικά για τα foldables, δύο επιλογές αποθηκευτικού χώρου (256GB ή 512GB) και πολύ λιγότερες απαιτήσεις από τον μεγάλο αδερφό. Όλα αυτά μεταφράζονται σε μια απόλυτα ομαλή λειτουργία της συσκευής σε κάθε πιθανό σενάριο βάναυσης χρήσης (multitasking, πολύωρο gaming, xρήση της κάμερας) και αρκετά καλή ενεργειακή συμπεριφορά.
Αυτό που θα έπρεπε να προσέξει λίγο περισσότερο η Samsung είναι το σύστημα ψύξης, καθώς κατά τη λήψη video το Galaxy Z Flip5 ανεβάζει ταχύτατα θερμοκρασία. Δεν επηρεάζει τη απόδοση του, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα αν θα ισχύει το ίδιο μετά από μερικούς μήνες χρήσης. Να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι το Galaxy Z Flip5 απευθύνεται περισσότερο σε casual χρήστες και όχι σε απαιτητικούς gamers ή φανατικούς της mobile φωτογραφίας (εννοούμε όχι σε επίπεδο Instagram).
Στο θέμα του ήχου έχουμε μεν δύο ηχεία, αλλά αν διπλώσεις τη συσκευή όλο το βάρος πέφτει κυρίως στο κάτω ηχείο και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ισορροπημένο. Επομένως, μην περιμένετε ότι θα χρησιμοποιήσετε το Galaxy Z Flip5 ως ηχείο για το δωμάτιο και όσοι έχετε απαιτήσεις για καλό ήχο θα πρέπει να φορέσετε ακουστικά.
Από πλευράς αυτονομίας, η διπλή μπαταρία συνολικής χωρητικότητας 3700mAh είναι αρκετή για να βγάλεις με άνεση την ημέρα σου με την λογική χρήση ενός συνηθισμένου user, όμως σε περίοδο διακοπών που θα θέλεις να χρησιμοποιήσεις λίγο περισσότερο την κάμερα ή να ξοδέψεις μερικές ώρες σε games θα χρειαστεί σίγουρα να το φορτίσεις. Φυσικά δεν υπάρχει φορτιστής στο πακέτο και σε δοκιμή που κάναμε με φορτιστή ισχύος εώς 65W χρειαστήκαμε κάτι παραπάνω από 2 ώρες (!) για να γεμίσει πλήρως η μπαταρία του. Σίγουρα όχι καλός χρόνος τη σημερινή εποχή…
Η Samsung έδωσε αρκετή προσοχή στα widgets για την εξωτερική οθόνη, τα οποία είναι καλοσχεδιασμένη και προσφέρουν άμεσες λύσεις στον χρήστη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται το ξεδίπλωμα του Galaxy Z Flip5 για να μπορέσεις να κάνεις αυτό που θες. Σε κάποιες εφαρμογές μοιάζει να έχει γραφτεί το λογισμικό 2 φορές, μία για την εξωτερική και μία για την εσωτερική οθόνη, αλλά ενδεχομένως αυτό θα διορθωθεί με τα updates των επόμενων μηνών.
Κατά τ’ άλλα, όταν ξεδιπλώσεις το Galaxy Z Flip5 απολαμβάνεις την κλασική εμπειρία του One UI όπως σε ένα συμβατικό smartphone, κερδίζει, όμως, παράλληλα κάποια εξτραδάκια που σου προσφέρει το Flex Mode σε ορισμένες εφαρμογές. Είναι σε γενικές γραμμές η ίδια εμπειρία χρήσης που γνωρίζουμε από τα προηγούμενα μοντέλα της οικογένειας με αξιοποίηση του συγκεκριμένου format και του νέου μεντεσέ που βοηθά το Flip5 να σταθεί υπό οποιαδήποτε γωνία.
Υπενθυμίζουμε ότι και το Samsung Galaxy Z Flip5 θα λάβει 4 μεγάλες αναβαθμίσεις του Android OS, μαζί με 5 χρόνια υποστήριξης με ενημερώσεις ασφαλείας.
Καμία απολύτως εξέλιξη σε σύγκριση με το Z Flip4. Η Samsung έχει τοποθετήσει ακριβώς τους ίδιους αισθητήρες (ίδιο μέγεθος, ίδια megapixels), απλά κερδίζει μια κάποια αναβάθμιση λόγω του νέου ISP που συμπεριλαμβάνεται στο Snapdragon 8 Gen2 SoC.
Ανέκαθεν η σειρά Flip δεν απευθυνόταν στους φανατικούς της mobile Φωτογραφίας, απλά προσφέρει μια αξιοπρεπή λύση για λήψη εύκολων αναμνήσεων και διαμοιρασμός στα κοινωνικά δίκτυα. Αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι εύκολο να χωρέσεις μεγαλύτερους αισθητήρες και πιο εξελιγμένα συστήματα κάμερας σε αυτό το form factor, γι’ αυτό δεν είχαμε εξαρχής μεγάλες προσδοκίες. Αν κάνετε τον κόπο να δείτε τα δείγματα λήψεων που πήραμε στο review του Galaxy Z Fold5 θα παρατηρήσετε ότι αρκετές έγιναν την ίδια στιγμή και από τις δύο συσκευές. Ακόμα και στο φως της ημέρας είναι εμφανής η διαφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι λήψεις με το Z Flip5 είναι κακές. Θα τις χαρακτηρίζαμε μέτριες για τα χρήματα που ξοδεύεις, όμως επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά πως δεν είναι αυτό το selling point της συσκευής.
Το μεγάλο άλμα για το Samsung Galaxy Z Flip5 δεν είναι άλλο από την μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη, ενώ σε μικρότερο βαθμό θα βάλουμε τον νέο μεντεσέ. Είναι πραγματικό κέρδος για τον χρήστη που ενδιαφέρεται για μια τέτοιου είδους συσκευή και ίσως λόγος να αναβαθμίσεις από το προηγούμενο μοντέλο. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Samsung επιχειρεί να αναβαθμίσει συγκεκριμένους τομείς και το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία. Αν λύσει και τους γρίφους με τις κάμερες και το σύστημα ψύξης, τότε θα παίζει χωρίς αντίπαλο στα clamshell foldables.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
Οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την ύπαρξη ενός νέου είδους αρχέγονων ανθρώπων. Οι Juluren, ή «άνθρωποι με…
Ερευνητές του North Carolina State University (NCSU) δημιούργησαν ένα μαγνητικό «μεταστοιχείο» που μπορεί να μετακινεί…
SOS για τον εθισμό παιδιών στα social media – Τι λένε οι ειδικοί και τι…
Η έλευση της εποχής των Αερομεταφορών έφερε μαζί της πολλά οφέλη για την ανθρωπότητα, αλλά…
Πώς τα Smartwatches της Huawei λύνουν το δίλημμα των Χριστουγεννιάτικων δώρων - Newsbeast play …
«Κόφτη» στα social media για κάτω των 15 ετών; – Οριζόντια απαγόρευση εξετάζει η κυβέρνηση…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment