Πέρασαν 30 χρόνια από τότε που ο Sir Tim Berners-Lee κατέθεσε την πρόταση του για ένα σύστημα που θα κατέληγε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως World Wide Web (WWW), αλλάζοντας μια για πάντα την Ανθρωπότητα.
Η απάντηση που έλαβε από τον τότε προϊστάμενο του ο Sir Tim Berners-Lee ήταν πως η πρόταση του είναι “ασαφής αλλά συναρπαστική”! Ο τότε 33χρονος προγραμματιστής οραματιζόταν μια τέραστια hypertext βάση δεδομένων με links, την οποία ονόμαζε “Mesh”, με σκοπό να βοηθήσει τους συναδέλφους του στο ερευνητικό κέντρο CERN να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ πολλαπλών υπολογιστών.
Η πρόταση του Sir Tim Berners-Lee με τίτλο “Information Management: A Proposal” εγκρίθηκε και του έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο να εργαστεί επάνω σε ένα μοντέλο που θα λειτουργεί, γράφοντας τη γλώσσα HTML, τις εφαρμογές HTTP και WorldWideWeb, τον πρώτο Web browser και μια εφαρμογή επεξεργασίας σελίδων. Μέχρι το 1991, οι εξωτερικοί web servers είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία.
Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να συγχέουμε το World Wide Web με το Internet, το οποίο εξελίσσεται από τη δεκαετία του ’60. Το World Wide Web είναι ουσιαστικά μια online εφαρμογή που βασίζεται σε καινοτομίες όπως η γλώσσα HTML, οι διευθύνσεις URL και το πρωτόκολλο HTTP (HyperText Transfer Protocol). Το WWW είναι, επίσης, αποκεντρωμένο και βασίζεται στις αρχές της καθολικότητας και της συναίνεσης.
Ο Sir Tim Berners-Lee τοποθετήθηκε με αφορμή αυτήν την επέτειο αναγνωρίζοντας ότι το Internet σήμερα χαρακτηρίζεται από πολλές παθογένειες. Οι χρήστες έχουν δηλητηριαστεί από την online παρενόχληση, από επιθέσεις hackers που έχουν παραγγελθεί από τις κυβερνήσεις και άλλες εγκληματικές συμπεριφορές. Ευδοκιμούν μοντέλα διαφημίσεων που επιβραβεύουν το clickbait, διαδίδονται διαρκώς ψευδείς ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε μέσα πολιτικής προπαγάνδας γεμάτο πολωμένες και διχαστικές συζητήσεις.
Στο blog που διατηρεί στον οργανισμό WebFoundation επισημαίνει όλα αυτά τα στοιχεία που οδήγησαν στο σημερινό “χάλι”, αλλά είναι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ενεργοποιηθούμε όλοι, από τους τελικούς χρήστες μέχρι τους προγραμματιστές των συστημάτων, και να εργαστούμε για ένα πολύ καλύτερο Web. Στην τελική, εμείς ευθυνόμαστε για τη σημερινή κατάσταση και όχι το Web…
Μη ξεχνάμε ότι ο Sir Tim Berners-Lee παραμένει ενεργός και εργάζεται επάνω στο Solid, ένα project που θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παγκόσμιου ιστού.
Αξίζει να διαβάσετε όλη την τοποθέτηση του από εδώ.