To BeachBot (BB) ρομπότ, είναι ένα μοναδικό robot συλλογής αποτσίγαρων που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει τα σκουπίδια στις παραλίες. Το μικρό τετρακίνητο μηχάνημα δημιουργήθηκε από τους Edwin Bos και Martijn Lukaart της TechTics.
Με αφορμή τον αδιανόητο όγκο σκουπιδιών – ιδίως αποτσίγαρα – στην παραλία Scheveningen στην Ολλανδία, οι Bos και Lukaart πήραν την απόφαση να αναπτύξουν το BeachBot προκειμένου να περιπλανηθεί στις παραλίες με φουσκωμένους τροχούς και χωρίς να δημιουργούνται σημάδια στην παραλία.
Το BeachBot διαθέτει εγκέφαλο με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου χρησιμοποιείται λογισμικό ανίχνευσης εικόνων. Τα σκουπίδια που συλλέγει αποθηκεύονται στο εσωτερικό του, ώστε να απορριφθούν στη συνέχεια.
Το BeachBot μπορεί να διακρίνει τα σκουπίδια από πράγματα όπως πετσέτες, σανδάλια ή άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν μαζί τους οι λουόμενοι. Το BeachBot είναι προγραμματισμένο να συλλέγει τα απορρίμματα καθώς είναι συνδεδεμένο με την εφαρμογή της Microsoft Trove. Η εφαρμογή διαθέτει μια βάση δεδομένων εικόνων που υποβάλλονται από υπεύθυνους πολίτες σε όλο τον κόσμο με απορρίμματα τσιγάρων. Αυτό βοηθά το BB να τα διακρίνει από άλλα πράγματα και συνεχίζει να μαθαίνει με κάθε προσπάθεια.
Σύμφωνα με τον Bos, «το πιο ενδιαφέρον μέρος της ιδέας μας – έχουμε μια αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ όπου το κοινό μπορεί να βοηθήσει να κάνει τα ρομπότ πιο έξυπνα». Διευκρίνισε ότι ξεκίνησαν με αποτσίγαρα που είναι το πιο «δημοφιλές» αντικείμενο στον κόσμο, και σύντομα, θέλουν αυτά τα ρομπότ να «ανιχνεύουν μια σειρά άλλων απορριμμάτων».
«Υπάρχουν περισσότερα από 4,5 τρισεκατομμύρια απορρίμματα τσιγάρων σε όλο τον πλανήτη, και αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να καθαρίσουμε το χάος που δημιουργήσαμε. Τα αποτσίγαρα έχουν νόημα αφού τα άκρα αφήνουν τοξικές χημικές ουσίες, όταν το νερό τα αγγίζει στις παραλίες. Αυτή είναι μόνο η αρχή της ηθικής προσπάθειας καθαρισμού των παραλιών. Ποιος ξέρει, στο μέλλον, ένα σμήνος τέτοιων ρομπότ θα μπορούσε να καθαρίσει τον πλανήτη μας εάν δεν ξυπνήσουμε αρκετά νωρίς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα σκουπίδια εξακολουθεί να είναι ανθρώπινη συμπεριφορά», ανέφερε ο Bos.