Η Γαλλία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα «αίτημα για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», το οποίο υπογράφουν πολλές εκατοντάδες κράτη και παγκόσμιοι παράγοντες του Ίντερνετ και έχει ως στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για έναν διεθνή κώδικα συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει το αίτημα αυτό σήμερα σε ομιλία του στην UNESCO κατά την έναρξη του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Ίντερνετ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ακριβής αριθμός των υπογραφόντων και τα ονόματά τους θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει το αίτημα. Ωστόσο «μια πλειοψηφία» των ευρωπαϊκών κρατών το έχει ήδη υπογράψει, όπως και «μεγάλο πλήθος» σημαντικών αμερικανικών παραγόντων στο Ίντερνετ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία Microsoft και η Internet Society, μια ΜΚΟ που αγωνίζεται για ένα αξιόπιστο και ανοιχτό σε όλους Ίντερνετ, ανακοίνωσαν και οι δύο ότι έχουν υπογράψει το κείμενο.
Το αίτημα αυτό αποσκοπεί στην επανέναρξη των συνομιλιών για έναν διεθνή κώδικα. Οι συνομιλίες αυτές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο από το 2017, όταν μια ομάδα ειδικών που συστάθηκε στον ΟΗΕ διαπίστωσε την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις διαφορές που υφίστανται ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.
«Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας σε έναν κυβερνοχώρο ανοιχτό, ασφαλή, με σταθερή πρόσβαση και ειρηνικό», αναφέρεται στο αίτημα που δημοσιοποίησε σήμερα η γαλλική προεδρία.
«Δηλώνουμε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε συντονισμένα για να εμποδίσουμε τις κακόβουλες ηλεκτρονικές δραστηριότητες που προκαλούν σημαντικές ζημιές, αδιάκριτα ή συστημικά», αναφέρεται επίσης σε αυτό το μανιφέστο.
Ταυτοχρόνως οι υπογράφοντες δεσμεύονται να αναπτύξουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να «εμποδίζουν ξένους παράγοντες να προκαλούν σύγχυση σε εκλογικές διαδικασίες».
Επίσης υπόσχονται να εμποδίζουν τους ιδιωτικούς παράγοντες να απαντούν στις ηλεκτρονικές επιθέσεις με άλλες ηλεκτρονικές επιθέσεις το ίδιο καταστροφικές.
«Θα πρέπει να εφεύρουμε έναν τρόπο οργάνωσης για το Διαδίκτυο», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
«Στην αντίθετη περίπτωση, οι σοβαρές απειλές που έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια θα καταφέρουν πλήγμα στο ελεύθερο, ανοιχτό και ασφαλές Ίντερνετ που υπερασπιζόμαστε», πρόσθεσε.
Τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο έγιναν θεαματικές κυβερνοεπιθέσεις, με την NotPetya να καταλαμβάνει τον τίτλο της πιο ακριβής, καθώς προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν από ορισμένα κράτη για να επηρεάσουν τις εκλογικές διαδικασίες ή να σπείρουν τη διχόνοια στους αντιπάλους τους.
The White House estimates NotPetya inflicted $10 billion in damages worldwide. The scariest part? Almost everyone who has studied the malware agrees that it could happen again, possibly on a larger scale 8/ https://t.co/SHFLblcvcC pic.twitter.com/BIQP2ohYlS
— WIRED (@WIRED) August 22, 2018