Πολλά από τα άτομα του σώματος μας μπορεί να έχουν ταξιδέψει πέρα από τον Γαλαξία μας

3


Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα περισσότερα άτομα που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να έχουν διανύσει εκατομμύρια χρόνια πέρα από τα όρια του Γαλαξία μας, μεταφερόμενα από κοσμικά ρεύματα, πριν επιστρέψουν πίσω και συμβάλουν στον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα βαρύτερα στοιχεία του Σύμπαντος, όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο και ο σίδηρος, σχηματίζονται στο εσωτερικό των άστρων μέσω αντιδράσεων πυρηνικής σύντηξης ή κατά τη διάρκεια αστρικών εκρήξεων που ονομάζονται υπερκαινοφανείς (σουπερνόβα). Αυτά τα κατακλυσμιαία γεγονότα διασκορπίζουν την ύλη στο διαστρικό χώρο, όπου συσσωρεύεται σε γιγαντιαία νέφη που, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούν νέα αστέρια, πλανήτες και ακόμη και ζωή.

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η ύλη παρέμενε περιορισμένη στον γαλαξία προέλευσης. Ωστόσο, το 2011, προέκυψε ότι ορισμένα βαριά άτομα μπορούν να εκτοξευθούν από υπερκαινοφανείς και να ταξιδέψουν στο διαγαλαξιακό χώρο, καθοδηγούμενα από ρεύματα γνωστά ως περιγαλαξιακό μέσο. Αυτός ο κύκλος επιτρέπει στα άτομα να εγκαταλείψουν τον γαλαξία, στη συνέχεια να πέσουν πίσω στον χρόνο και να συμμετάσχουν στον σχηματισμό νέων αστρικών συστημάτων.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2024 στο The Astrophysical Journal Letters, έδειξε για πρώτη φορά ότι ακόμη και ο άνθρακας, ένα βασικό στοιχείο για τη ζωή, μπορεί να ανακυκλωθεί μέσω αυτών των κοσμικών ρευμάτων. Στο παρελθόν, θεωρούνταν ότι ο άνθρακας ήταν πολύ ελαφρύς για να αποβληθεί από τον γαλαξία. Ωστόσο, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές ποσότητες άνθρακα έως και 400.000 έτη φωτός μακριά από τους γαλαξίες προέλευσης, μια ακτίνα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον Γαλαξία μας.

Η Jessica Werk, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι ο άνθρακας που υπάρχει στο σώμα μας έχει περάσει πιθανότατα πολύ χρόνο έξω από τον γαλαξία. Στοιχεία όπως το οξυγόνο και ο σίδηρος, που είναι γνωστό ότι ταξιδεύουν στο περιγαλαξιακό μέσο, ενισχύουν επίσης την ιδέα ότι τα περισσότερα άτομα που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα είχαν διαγαλαξιακό παρελθόν.

Οι ερευνητές παρομοιάζουν το περιγαλαξιακό μέσο με έναν γαλαξιακό σιδηροδρομικό σταθμό, όπου αστρικά υλικά αποβάλλονται και επαναπορροφώνται συνεχώς. Αυτός ο κύκλος, ο οποίος είναι κρίσιμος για τον σχηματισμό των άστρων, θα μπορούσε να εξηγήσει πώς οι γαλαξίες διατηρούν με την πάροδο του χρόνου αρκετά «καύσιμα» για τη δημιουργία νέων άστρων.

Χάρη σε δεδομένα από τον φασματογράφο Cosmic Origins Spectrograph του τηλεσκοπίου Hubble, η ομάδα ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο το φως των κβάζαρ μεταβάλλεται καθώς περνά μέσα από το περιγαλαξιακό μέσο. Τα δεδομένα αυτά παρέχουν έναν λεπτομερή χάρτη της κατανομής του άνθρακα και άλλων στοιχείων στον διαγαλαξιακό χώρο.

Η Samantha Garza, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι η κατανόηση της συμπεριφοράς αυτών των ανακυκλωμένων στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας για τη μελέτη της εξέλιξης των γαλαξιών και της «γήρανσής» τους. Όταν ο κύκλος της αποβολής και της επαναπορρόφησης σπάσει, οι γαλαξίες παύουν να σχηματίζουν νέα αστέρια και αρχίζουν να «πεθαίνουν».

*Η κεντρική εικόνα αποτελεί δημιουργία του Grok AI του X για λογαριασμό του Techgear.gr

[via]



Πηγή