Μέσα από αυτό το τούνελ στο Σαράγεβο περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια [βίντεο] | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

11


Την εμπειρία της εικονικής διέλευσης από το αποκαλούμενο «τούνελ της ελπίδας» στο Σαράγεβο έχουν πλέον όσοι το επιθυμούν, μέσα από μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας.

Το τούνελ αυτό στο Σαράγεβο ήταν 3,5 χρόνια, στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης, η μοναδική σύνδεση των εγκλωβισμένων κατοίκων με το αεροδρόμιο.

Το τούνελ της «ελπίδας στο Σαράγεβο»

Την εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας δημιούργησαν ερευνητές από το εργαστήριο της ομάδας γραφικών του Σαράγεβο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου της πόλης, σήμερα που έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τον πόλεμο και η πόλη έχει αλλάξει.

Ακολουθήστε την εικονική περιήγηση στο παρακάτω βίντεο:

Η διέξοδος των κατοίκων στο Σαράγεβο

Το μήκος του τούνελ ήταν περίπου 800 μέτρα και το ύψος του 1,5. Από αυτό πέρασαν είκοσι εκατομμύρια τόνοι φαγητού και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα και στις μέρες μας έχουν απομείνει περί τα είκοσι μέτρα που λειτουργούν ως μουσείο. Η κατασκευή του τούνελ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1993 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 1993.

Το τούνελ αυτό στο Σαράγεβο ήταν 3,5 χρόνια, στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης, η μοναδική σύνδεση των εγκλωβισμένων κατοίκων με το αεροδρόμιο

Χρειάστηκαν περισσότεροι από έξι μήνες για να ολοκληρωθεί το τούνελ.
Τη νύχτα της 30ης Ιουλίου 1993, ολοκληρώθηκε τελικά η κατασκευή του τούνελ, δίνοντας στο Σαράγεβο διέξοδο στον κόσμο. Το τούνελ επέτρεπε την μεταφορά φαγητού, ανθρωπιστικής βοήθειας και πολεμοφοδίων και, όπως, αναφέρεται σε πινακίδες που “κοσμούν” τη διαδρομή κατά μήκος του, έσωσε το Σαράγεβο.

Οσοι επιλέξουν να περπατήσουν μέσω της εικονικής εφαρμογής στο τούνελ της ελπίδας, λαμβάνουν πληροφορίες για την κατασκευή του τούνελ, έχουν την ευκαιρία να περάσουν ουσιαστικά μέσα από το χώρο που έγινε “σανίδα” σωτηρίας για εγκλωβισμένους -στην πολιορκημένη πόλη- κατοίκους και να μάθουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Εκεί -στην εικονική εφαρμογή – θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του χαμηλού ύψους της οροφής του τούνελ, να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο νερό που καταλαμβάνει μεγάλο χώρο και να μπορέσουν να φθάσουν στο τέλος του τούνελ.





Πηγή