Ζούμε σε μια νέα χρυσή εποχή για την εξερεύνηση του Διαστήματος, με όλες τις διαστημικές υπηρεσίες και νέους παίκτες (βλ. ιδιωτικές εταιρείες) να προχωρούν σε ανακοινώσεις νέων αποστολών, καθώς και σε αποκαλύψεις νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στη μελέτη των πλανητών, των δορυφόρων και των αστεροειδών που επισκέπτονται.
Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) έχει και αυτή στην ατζέντα της μια επανδρωμένη αποστολή για τη Σελήνη, η οποία θα είναι σε θέση να υλοποιηθεί στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας (2029), ωστόσο, σε πρώτη φάση θέλει να στείλει ένα μικροσκοπικό rover που θα εξερευνήσει τη Σελήνη. Η ιδιαιτερότητα αυτού του rover είναι ότι μπορεί να αλλάζει σχήμα για να μετακινείται με ευκολία στην δύσβατη επιφάνεια, τη στιγμή που το μέγεθος του είναι όσο μια μπάλα και ζυγίζει μόλις 250gr.
Το rover της JAXA θα διαθέτει πολλαπλούς αισθητήρες και κάμερες (ακόμα και από τη Sony) για να φωτογραφήσει εκτενώς την επιφάνεια της Σελήνης, έτσι ώστε οι ερευνητές να έχουν μια πολύ καλύτερη εικόνα για την ποιότητα των πετρωμάτων. Η γνώση αυτή θα τους βοηθήσει να κατασκευάσουν ένα πολύ πιο βελτιστοποιημένο (και μεγαλύτερο) rover που θα συνοδεύσει την επανδρωμένη αποστολή του 2029.
Να σημειωθεί ότι η JAXA συμμετέχει ενεργά στο project Artemis της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης, μετά από σχετική πρόταση που της έγινε από τις ΗΠΑ. Επομένως, βλέπουμε σιγά σιγά να δημιουργείται ένα δίπολο στη “μάχη του Διαστήματος” με Ρωσία / Κίνα απέναντι σε ΗΠΑ / Ιαπωνία.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
[JAXA]