Απίστευτο: Κράνος του 1915 προστατεύει καλύτερα τους στρατιώτες από τα σύγχρονα του στρατού των ΗΠΑ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5


Ένα γαλλικό κράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προστατεύει καλύτερα, σε περίπτωση εκρήξεων, τους στρατιώτες σε σύγκριση με τα κράνη που χρησιμοποιεί σήμερα, έναν αιώνα μετά, ο αμερικανικός στρατός, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

«Οι ερευνητές βιοϊατρικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ απέδειξαν ότι (…) τα σύγχρονα στρατιωτικά κράνη δεν προστατεύουν καλύτερα τον εγκέφαλο από το ωστικό κύμα που προκαλείται από μια έκρηξη σε σύγκριση με εκείνα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το AFP και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ιδιαίτερα ένα μοντέλο, το γαλλικό κράνος Adrian, δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τα σύγχρονα μοντέλα για την προστασία από τις εκρήξεις», αναφέρεται στην έρευνα αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι 109 Αμερικανοί στρατιώτες έπαθαν εγκεφαλική διάσειση εξαιτίας των ιρανικών πυραύλων που έπληξαν τη βάση τους στο Ιράκ στις αρχές Ιανουαρίου.

Το κράνος Adrian άρχισε να μοιράζεται από το 1915 στους Γάλλους στρατιώτες για να τους προστατεύσει από τις οβίδες που εκρήγνυνταν πάνω από τα χαρακώματα. Ο τραυματισμός στο κεφάλι ήταν μία από τις κύριες αιτίες απωλειών στο μέτωπο και αυτό το ελαφρύ κράνος, το οποίο δεν ήταν ικανό να σταματήσει μια σφαίρα τουφεκιού ή μυδραλιοβόλου, διέθετε στην κορυφή του μια προεξοχή, ένα κομμάτι μέταλλο προορισμένο να μετριάσει το σοκ που ερχόταν από ψηλά.

Οι Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τρία κράνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με εκείνο που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός, καθώς θεώρησαν ότι ο πόλεμος των χαρακωμάτων είναι αυτός που προσεγγίζει περισσότερο στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστικών ομάδων: το στρογγυλό, χωρίς προεξοχές κράνος Brodie που χρησιμοποιούσαν πριν από έναν αιώνα οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί στρατιώτες, το γερμανικό Stahlhelm (χρησιμοποιήθηκε και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και το γαλλικό Adrian.

Η πίεση που ασκήθηκε στην επάνω πλευρά του κράνους ήταν ίση με εκείνη που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών βλαβών ήταν 50% χωρίς κανένα κράνος, κάτω από 10% με το γερμανικό και το βρετανικό κράνος, 5% με το σύγχρονο αμερικανικό κράνος και μόλις 1% με το γαλλικό.

«Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό επειδή το γαλλικό κράνος ήταν κατασκευασμένο με τα ίδια υλικά με το γερμανικό και το βρετανικό και ήταν πιο λεπτό, σημείωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Γιοστ Οπτ Άιντε. «Η βασική διαφορά τους ήταν ότι υπήρχε αυτό το λοφίο στην κορυφή του κράνους. Μολονότι το έβαλαν για να προστατεύσουν τους στρατιώτες από τα μεταλλικά θραύσματα, το χαρακτηριστικό αυτό μπορούσε επίσης να προστατεύσει από τα ωστικά κύματα», πρόσθεσε, συστήνοντας στον αμερικανικό στρατό να ξανασχεδιάσει τα κράνη που χρησιμοποιεί για να προστατεύουν καλύτερα από τις εκρήξεις.





Πηγή