Εκατοντάδες διάσημοι εγχώριοι Instagrammers κινδυνεύουν να πέσουν στο «δόκανο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθώς η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μπαίνει και επισήμως στο στόχαστρο των Αρχών.
Η ΑΑΔΕ ξεκινά λεπτομερή έλεγχο στις χιλιάδες αναρτήσεις μοντέλων, ηθοποιών και λοιπών celebrities που διαφημίζουν έμμεσα ή άμεσα διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες με βασικό «όχημα» την περσόνα που έχουν δημιουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι έρευνες έχουν ήδη να παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα καθώς διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα των Instagrammers δεν μένει μόνο σε προϊόντα ένδυσης ή υπόδησης αλλά καλύπτει και άλλες υπηρεσίες όπως κοµµωτική, ταξιδιωτικά γραφεία, μέχρι είδη διατροφής, πλαστικούς χειρουργούς, κέντρα αδυνατίσµατος και αισθητικής.
Κοινός παρονομαστής όλων, σύμφωνα με την Ημερησία, είναι ότι έχουν αποφύγει να δηλώσουν τι εισέπραξαν από τους διαφημιζόμενους για την προβολή τους. Σύμφωνα με την Ημερησία τα πρώτα ραβασάκια είναι ήδη έτοιμα προς αποστολή.
Πώς λειτουργεί «η δουλειά» του influencer στο Instagram
Το σκεπτικό είναι σχετικά απλό. Ο διάσημος που δημιουργεί έναν λογαριασμό στο Instagram, χρησιμοποιεί στην ουσία τους χιλιάδες ακολούθους του ως ένα κοινό το οποίο μπορεί να προσεγγιστεί για διαφημιστικούς λόγους.
Οι επώνυμοι φωτογραφίζονται στο ξενοδοχείο, στο κέντρο αισθητικής ή φορώντας τα προϊόντα της εκάστοτε εταιρείας και η εικόνα «ανεβαίνει» στο Ιnstagram.
Πάνω της όμως, όταν ο follower βάλει τον κέρσορα ή το δάχτυλο του (όταν μπαίνει από κινητό) στο ρούχο ή το παπούτσι, εμφανίζεται αυτομάτως το όνοµα της εταιρείας- μάρκας. Μάλιστα, αν κάνει κλικ στον σχετικό σύνδεσµο, τότε µεταφέρεται στον ιστότοπο ή τον λογαριασµό που διατηρεί η εταιρεία στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης και η «αποστολή» του influencer ολοκληρώνεται.
Ακόμα πιο σκούρα αναμένονται να είναι τα πράγματα για όσους επώνυμους έχουν συστήσει εταιρείες για την συγκεκριμένη δραστηριότητά τους μιας και θα αναζητηθούν τα σχετικά τιµολόγια.
Όσοι λοιπόν λάβουν το σχετικό «μπιλιετάκι» από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να προσκοµίσουν στο ελεγκτικό κέντρο αποδεικτικά του εισοδήµατος που έχουν από τη σχετική διαφηµιστική δραστηριότητα καθώς και τις σχετικές συµβάσεις. Στη συνέχεια θα διενεργηθεί έλεγχος για να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σχετικά εισοδήµατα.
Εντολή Πιτσιλή για 620 έρευνες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής
Εντολή για τη διενέργεια 620 ερευνών σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και 16.000 επιτόπιους ελέγχους μέσα στο 2019 έδωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στις Υπηρεσίες Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Ειδικότερα, στην απόφαση Πιτσιλή ορίζοντα τα εξής:
1.Το έτος 2019 θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον 620 έλεγχοι-έρευνες και 16.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης.
2.Η κατανομή των ως άνω ελέγχων και ερευνών ανά ΥΕΔΔΕ θα οριστεί με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2019.